22 marca 2024

Cytrynowa babka na kefirze


100 g mąki tortowej
70 g kisielu cytrynowego
30 g mąki ziemniaczanej
3 jajka (M) 
100 ml kefiru 
50 ml mleka 1,5%
15 g proszku do pieczenia
20 g cukru waniliowego
80 g cukru białego

cukier puder do posypania 

Składniki mokre przekładamy do miski , mieszamy na jednolitą masę . Dokładamy przesianą przez sitko obie mąki z proszkiem do pieczenia, kisiel oraz oby dwa rodzaje cukru . Całość dokładnie mieszamy na jednolite i gładkie ciasto . 


Gotowe jednolite ciasto przelewamy do małej wysmarowanej margaryną i oprószoną bułka tarta foremki na babkę (u mnie forma 0.5 l z kominem) . 


Pieczemy około 45 minut temperatura 170 °C (funkcja góra-dół) .
Upieczoną babkę od razu wyciągamy z piekarnika , obracamy formę do góry nogami . Pozostawiamy do wystygnięcia i wysunięcia się babki z formy . 


Zimną babkę obficie oprószamy cukrem pudrem . 


16 marca 2024

Rożki z tortilli i mięsa mielonego


400 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 cebula 
200 g usmażonych pieczarek 
1/2 papryki czerwonej 
1 mała puszka kukurydzy 
5+3 plastrów sera żółtego 
3 łyżki oleju 
3 placki tortilla Ø25cm
1 łyżka przyprawy do mięsa(Knorr) 
przyprawy-papryka słodka , papryka ostra , pieprz czarny , 
gałka muszkatołowa , sól


Mięso smażymy n oleju do stracenia surowości posypując obficie przyprawami , pod koniec dokładamy pieczarki , pokrojoną w średnią kostkę paprykę . dokładnie mieszamy . Doprawiamy ponownie do smaku , odkładamy na bok do lekkiego przestudzenia . Na sam koniec dokładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i 5 plastrów sera pokrojonego w kostkę , dokładnie mieszamy .

 
Placki tortilla tniemy na trzy części (trójkąty) . Zwijamy na tak zwany rożek , do którego nakładamy farsz . Na górę rożka nakładamy po pół plastra pokrojonego w grubą kostkę . Gotowe rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .  


Zapiekamy w temperaturze 150 ºC przez około 10 do 15 minut do rozpuszczenia się sera .
 
Gotowe rożki podajemy na ciepło z ulubionym sosem w moim przypadku padło ma czosnek . 

Przepis na mój sos czosnkowy-

06 marca 2024

Jajecznica z makaronem


200 g ugotowanego makaronu typu nitka 
4 jajka 
1 duża łyżka masła
Sól i pieprz biały

Masło roztapiamy na patelni dorzucamy do niego makaron i około 5 minut podsmażamy . Po upływie tego czasu wlewamy roztrzepane jajko , posypujemy solą i pieprzem , dokładnie mieszamy i smażymy do momentu ścięcia jajek (tak jak lubimy) .