26 kwietnia 2021

Karpatka

Karpatka ulubione ciasto mojego męża . 
Ciasto którego nigdy w życiu bym nie pomyślała ze się nauczę ale jak widać 
zdolna uczennica jestem i się nauczyłam ,
 moim nauczycielem była oczywiście moja teściowa . Przepis pochodzi z przepiśnika 
mojej teściowej z lekkimi zmianami . 


 
Zagotować 1 1/2 szklanki wody z 150 g margaryny 
dodać 1 1/2 szklanki mąki pszennej i dalej gotować , rozcierając 
masę . Wystudzić . 
Po wystudzeniu wbijać do masy kolejno 8 - 9 jajek 
(w zależności od wielkości) i ucieramy mikserem około 10 minut . 
(ciasto powinno łatwo się rozprowadzać po blaszce) . 
Ciasto rozdzielamy na dwie formy wysmarowanej margaryną 
(blacha od piekarnika) . 
Piec w temperaturze 220º C około 30 minut . 


KREM
1 1/2 szklanki mleka + 1/2 szklanki 
4 żółtka 
4 czubate łyżki mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru 
1 cukier waniliowy  
 
1 1/2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym zagotować . 
W osobnym naczyniu wymieszać trochę mleka (1/2 szklanki) 
żółtka i mąkę pszennej . Wszystko gdy wymieszamy to wlewamy do gotującego mleka i gotujemy jak budyń . Studzimy !!! .
 
 Oddzielnie utrzeć 1 1/2 kostki margaryny , 1/2 szklanki cukru pudru , 
następnie do masy dodajemy zimny krem . Wszystko razem połączyć mikserem na jednolitą masę .
 
Pierwszą część górami do góry smarujemy całym kremem i przykrywamy drugim ciastem górami do góry . Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem . 
 

25 kwietnia 2021

Ciasteczka budyniowe

Ciasteczka które powstały na szybko i w eksperymencie w kuchni mojej mamy kiedy piekłam u rodziców inne ciasteczka . 
Mój tato powiedział że mogę cos jeszcze przygotować i tak powstały te ciasteczka . 


 
120 g miękkiego masła
40 g cukru pudru
40 g budyniu waniliowego bez cukru (proszku budyniowego)
2 łyżeczka cukru wanilinowe
120 g mąki pszennej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Do miski przekładamy masło , dodajemy cukier puder i cukier waniliowy mieszamy do połączenia się składników . Stopniowo wsypujemy mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym mieszamy do połączenia składników. Nie mieszamy zbyt długo , tylko do połączenia masy z mąką . Z ciasta formujemy małe kuleczki . Moja jedna kuleczka ważyła 20 g . Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Zostawiamy odstępy między kulkami , bo ciastka urosną podczas pieczenia . Każdą z kulek spłaszczamy widelcem tworząc wzorek (widelec wkładamy wcześniej do mąki by się nie kleił do ciasta) . 
Ciastka pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180° C . Powinny się ładnie zarumienić . Ciasteczka studzimy .
 

24 kwietnia 2021

Ketchup z cukinii

 
1,5 kg cukinii (obranej i bez nasion) 
0,5 kg cebuli
garść soli
400 g koncentratu pomidorowego 
2 szklanki cukru 
1 szklanka octu
1 łyżeczka pieprzu cayenne lub chilli
1 łyżeczka pieprzu 
1 łyżeczka papryki 
 
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczka , zasypać solą i pozostawić 
na noc . Całość gotujemy 20 minut , potem dodajemy cukier , 
ocet i gotujemy kolejne 20 minut dodajemy przyprawy , koncentrat 
pomidorowy i gotujemy 20 minut . 
Po tym czasie miksujemy .
Przelewamy do słoików , zakręcamy i pasteryzujemy . 
(około 25 minut od zagotowania wody) .