26 września 2021

Bratkartofle

 
1 kg ziemniaków 
100 g boczku wędzonego 
1 cebula 
2 łyżki smalcu 
przyprawy-sól , pieprz biały , majeranek 
 
Ziemniaki gotujemy przez około 30 minut w mundurka (powinny być lekko miękkie ale nie twarde) po czym odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia . Gdy ziemniaki ostygną obieramy je ze skórki tak jednak by nie uszkodzić struktury ziemniaka . I przeciskamy przez krajarkę do gotowanych warzyw .  
 
 
Boczek podsmażamy to lekkiego wysmażenia , dodajemy do tego cebulę pokrojoną w średnią kostkę i smażymy do lekkiego ze złocenia się cebuli . Do tego wszystkiego dokładamy przeciśnięte ziemniaki , doprawiamy do smaku przyprawami i delikatnie mieszamy tak by nie rozwalić struktury ziemniaków 
( musi być widoczna lekka kostka która powstała dzięki krajarce ) . Podsmażamy około 10 minut do zagrzania się ziemniaków .
 
 
 
Bratkartofle opcjonalnie jest podawane z jajkiem po wiedeńsku lub podsmażoną białą kiełbasą . 

24 września 2021

Ciasteczka owsiane

 
200 g płatków owsianych 
30 g migdałów
50 g mąki pszennej 
100 g miękkiego masła 
3 łyżki brązowego/białego cukru 
2 jajka ( średnie )
pół łyżeczki proszku do pieczenia 
 
  DODATKOWO 
100 g białej czekolady 
100 g gorzkiej czekolady 
 
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski i mieszamy łyżką lub ręką na jednolitą 
masę .
 
 
Gotowa masa jest dość gęsta i twarda . Z masy robimy kulki po około 30 gram spłaszczamy ręką na niektóre ciasteczka możemy dać kilka płatków migdałowych . 
 
 
Gotowe ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 °C 
około 20 minut . Ciasteczka po upieczeniu przekładamy do góry dnem na sitku i studzimy .
 
Czekolady każdą z osobna i roztapiamy w mikrofali i polewamy ostudzone ciasteczka . Pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady . 
 
 
Z całego przepisu wychodzi około 17 ciasteczek ( po 30 g masy przed pieczeniem ) do ciasteczek można dodać rodzynki , orzechy i inne ulubione dodatki .


20 września 2021

Pierogi ruskie

No i są moje pierogi , które uwielbiam :) Nie znam osoby która nie lubi pierogów a tym bardziej ruskich jedni z okrasą z cebulki , boczku albo jedno i drugie inni zaś śmietaną ja osobiście cebulką jak jej brakuje to uwielbiam z keczupem :) ( naj dziwniejszym dodatkiem do nich to słyszałam majonez ) 

 
1 300 g  ziemniaków ugotowanych do miękkości
500g sera twarogowego 
przyprawy - biały pieprz , Vegeta , 
                    słodka czerwona papryka (malusia szczypta) 
 
Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków następnie dodajemy ser i mieszamy do połączenia się masy . Gdy masa jest gotowa dodajemy przyprawy i pozostawiamy na chwilkę do przegryzienia . 
 
 
Gdy farsz gotowy to bierzemy się za lepienie pierogów . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .: 
 
Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie .
 
 
Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy i czekamy do wypłynięcia pierogów , gdy pierogi wypłyną czekamy około 5 minut .

Pierogi podajemy z ulubioną omastą u mnie jak widać pod smażona cebulka 
i boczek .