26 września 2021

Bratkartofle

 
1 kg ziemniaków 
100 g boczku wędzonego 
1 cebula 
2 łyżki smalcu 
przyprawy-sól , pieprz biały , majeranek 
 
Ziemniaki gotujemy przez około 30 minut w mundurka (powinny być lekko miękkie ale nie twarde) po czym odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia . Gdy ziemniaki ostygną obieramy je ze skórki tak jednak by nie uszkodzić struktury ziemniaka . I przeciskamy przez krajarkę do gotowanych warzyw .  
 
 
Boczek podsmażamy to lekkiego wysmażenia , dodajemy do tego cebulę pokrojoną w średnią kostkę i smażymy do lekkiego ze złocenia się cebuli . Do tego wszystkiego dokładamy przeciśnięte ziemniaki , doprawiamy do smaku przyprawami i delikatnie mieszamy tak by nie rozwalić struktury ziemniaków 
( musi być widoczna lekka kostka która powstała dzięki krajarce ) . Podsmażamy około 10 minut do zagrzania się ziemniaków .
 
 
 
Bratkartofle opcjonalnie jest podawane z jajkiem po wiedeńsku lub podsmażoną białą kiełbasą . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz