14 stycznia 2023

Poduszka budyniowa


5 jajek 
3 szklanki mąki pszennej 
1 szklanka cukru 
1 1/2 szklanki mleka 
1 szklanka oleju 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
3 krople aromatu waniliowego 

BUDYŃ 
3  sztuki budyniu waniliowego
2 3/4 szklanki mleka 3,2%
4 łyżki mleka 

DODATKOWO 
1 łyżeczka kawy 
2 łyżki kakao 

Budyń z cukrem rozprowadzamy w części mleka a pozostałą część zagotować . Do zagotowanego mleka dodać dobrze wymieszany proszek budyniowy oraz cukier i cały czas mieszając , zagotować . 
Do miski miksera wbić jajka dodać cukier . Ubić na puszysta masę , dodać aromat oraz wymieszana z proszkiem do pieczenia mąkę , olej mleko . Ciasto wymieszać na jednolitą masę i wylać do wyłożonej papierem formy (25x30 cm) . 


Na sitku wymieszać kawę z kakao i obficie zasypać wierzch wylanego ciasta . Przestygnięty budyń kłaść łyżką na zasypane ciasto . 


Piec w temperaturze 180 °C przez około 50 minut . 

10 stycznia 2023

Siekane kotleciki z kurczakiem i pieczarkami


600 g piersi z kurczaka
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
150 g sera żółtego
200 g pieczarek
olej do smażenia
łyżka masła
przyprawy-sól , pieprz , maggi , słodka papryka 

Pieczarki kroimy na drobno i podsmażamy na odrobinie masła do odparowania wody .
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę , dodajemy starty na grubych oczkach żółty ser , jajka , mąkę , podsmażone oraz lekko przestudzone pieczarki i przyprawy ( ja smażę jednego i kosztuję czy jest wystarczająco doprawiane ) wszystko dokładnie mieszamy .

  

Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżka masę 
na kotlety i smażymy na złoty kolor z obu stron . 
Gotowe przekładamy na ręcznik papierowy , żeby osączyć 
je z nadmiaru tłuszczu .


Gotowe kotleciki podajemy z ulubioną sałatką lub surówką idealnie pasują na domową imprezę . 

07 stycznia 2023

Barszcz Ukraiński


2 litry zimnej wody 
1 kość ze schabu 
1 porcja rosołowa 
2 podudzia z kurczaka 
3 marchewki 
1 por 
2 małe pietruszki 
1 duża opalona cebula 
liść laurowy 
3 ziela angielskiego 
6 kulek pieprzu czarnego 
1/4 małej kapusty białej 
1/4 kalafiora
5 średnich buraczków 
mały pęczek natki pietruszki 
2 łyżki Vegety natur 
Przyprawy - maggi , sól , pieprz , 

Mięso przekładamy do garnka , zalewany woda dodajemy warzywa (oprócz kalafiora , kapusty , buraczków) oraz liść laurowy , pieprz czarny ziarnisty i ziele angielskie i Vegetę natur , zagotujemy . Zmniejszamy gaz i gotujemy około 2 godzin . Po upływie tego czasu przecedzamy zupę , do czystego rosołu dodajemy pokrojone buraczki , kalafior , kapustę i gotujemy do miękkości na koniec dodajemy pokrojone ugotowane warzywa oraz mięso , doprawiamy do smaku . 


Na koniec dodajemy posiekana natkę pietruszki .