14 października 2023

Sałatka śledziowa z buraczkami


Około 300 g fileta śledziowego
1 duży ugotowany buraczek
1 mała biała cebula
1 słodkie jabłko 
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka posiekanego koperku
pieprz czarny mielony

Śledzie (u mnie w oleju ale mogą być solone ) płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy paski o grubości około 1 do 2 cm . Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę . Ugotowanego buraczka obieramy i kroimy w drobną kostkę możemy również zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Jabłko można obrać lecz nie koniecznie , usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach . 


Całość przekładamy do jednej miski dodajemy koperek , majonez dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku . 
Gotowego śledzia przed podanie schładzamy około 2 godzin . 

13 października 2023

Placuszki ze szpinaku na mące żytniej

Placuszki możemy podać o każdej porze dnia z ulubionymi dodatkami, w moim przypadku jest to serek Almette , łosoś wędzony z koperkiem który na wierzchu świetnie dodaje charakteru.

 

200 g szpinaku świeżego
200 ml mleka 
2 duże jajka 
15 ml oleju 
130 g mąki żytniej 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 
duża szczypta soli 

Do misy blendera kielichowego ( jeżeli używamy ) lub do wysokiego naczynia jeżeli używamy blendera ręcznego wkładamy szpinak , 
jajka , mleko i jajka , mielimy na jednolitą masę . Do całości dokładamy mąkę żytnią ( może być pełnoziarnista ) , proszek do pieczenia , sól i dokładnie mieszamy za pomocą blendera lub ręcznie za pomocą łyżki . 
Ciasto pozostawiamy na około 30 minut , po upływie tego czasu smażymy na suchej i dobrze rozgrzanej patelni z obu stron . 
Gotowe placuszki podajemy o każdej porze dnia z ulubionymi dodatkami u mnie serek Almette , wędzony łosoś na zimno i koperek . 

 

08 października 2023

Soczysta pierś indycza z worka


Około 1 kg piersi z indyka 
Olej 3 ziarna ( Kujawski ) 
1 łyżka przyprawy do kurczaka ( Knorr ) 
przyprawy - słodka papryka , ostra papryka , majeranek , sól , pieprz biały mielony
1 worek do pieczenia mięsa+klips

Pierś z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego , oprószamy obficie przyprawami , polewamy olejem . 


Gotową pierś przekładamy do worka , zamykamy , robimy kilka dziurek . Worek wkładamy do naczynia żaroodpornego . Tak przygotowane mięso pozostawiamy na około 3 do 6 godzin . 
Po upływie tego czasu przekładamy do piekarnika , pieczemy w temperaturze 170-180 °C przez 70 do 80 minut następnie otwieramy worek i wkładamy ponownie do piekarnika na 20 minut . 

Mięso przed pieczeniem
Mięso po upieczeniu 

Po upieczeniu pierś kroimy na grube plastry możemy polać powstałym sosem .