25 października 2023

Polędwica w sosie z leśnych grzybów



Około 1/2 kg polędwicy 
1 duża cebula 
500 ml wywaru 
300 g ugotowanych leśnych grzybów 
1 garść suszonych leśnych grzybów 
1 liść laurowy 
1 duża łyżka śmietany 18 %
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 
mąka pszenna 
olej 3  ziarna ( Kujawski ) 
przyprawy - sól , pieprz , gałka muszkatołowa 

Polędwicę kroimy na plastry o grubości około 2 cm , delikatnie dociskamy dłonią ( delikatnie rozbić ) , następnie posypujemy solą i pieprzem z obu stron . Tak przygotowaną poledwicę pozostawiamy na około 10 minut . Po upływie tego czasu obtaczamy z obu stron mąką pszenną . 


Gdy polędwice mamy obtoczoną w mące obsmażamy z obu stron na niewielkiej ilości i dobrze rozgrzanym oleju . 


Do obsmażonej polędwicy dorzucamy obraną i pokrojoną w pół plasterki cebule i chwilę smażymy , następnie dodajemy grzyby ( gotowane i suszone ) oraz liść laurowy . Smażymy kilka minut . 


Do mięsa z cebulą i grzybami dolewamy wywar ( u mnie wywar z domowej kostki rosołowej ) zagotowujemy , następnie dusimy 30 minut pod przykryciem na małym ogniu . 


Po upływie czasu , gdy dusiła się nam polędwica , ściągamy z ognia , dokładamy łyżkę śmietany i szybko , energicznie mieszamy . Chwilę , dosłownie 10 minut gotujemy , doprawiamy do smaku solą , pieprzem i dużą szczypta gałki muszkatołowej a pod koniec gotowania dodajemy natkę pietruszki . 



Gotowe danie idealnie pasuje z kaszą kuskus , puree z ziemniaków czy domowymi śląskimi kluskami .
Link do klusek poniżej ;
Ciemne kluski śląskie


24 października 2023

Zrazy po bałkańsku



600 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
300 g szpinaku świeżego
2 duże ząbki czosnku
6 pomidorów suszonych
1 duża cebula 
1 duży liść laurowy 
4 kulki ziela angielskiego
Kilka kropel cukru klarowanego
1 1/2 szklanki bulionu 
Łyżka oleju czosnkowego ( Kujawski )
Łyżka oliwy z oliwek lub oleju 
200 ml zimnej wody 
2 duże łyżki mąki pszennej 
mąka pszenna - do obtoczenia roladek 
przyprawy - sól , pieprz biały , majeranek , gałka muszkatołowa , maggi , 

Cebulę kroimy w drobną kostkę , smażymy na złoty kolor , studzimy i dzielimy na pół . Szpinak smażymy na rozgrzanym oleju czosnkowym dodajemy czosnek przeciśnięty przez praske smażymy około 2 minut następnie dokładamy połowę podsmażonej cebuli oraz pokrojone w paski szpinak . Całość studzimy .


Do miski przekładamy mięso dodajemy jajko , bułkę tartą i doprawiamy do smaku przyprawami . Dokładamy resztę usmażonej cebuli i dokładnie i dość długo wyrabiamy mięso . 


Mięso dzielimy na sześć równych części . Delikatnie rozklepujemy na płasko . Na każde mięso kładziemy porcje szpinakowego farszu . 
Mięso dokładnie sklejamy formując przy tym roladkę , tak by nie było widać szpinaku i nie popękało przy pieczeniu . 


Każda roladkę dokładnie obtaczamy w mące pszennej . 



Roladki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony . 


Gdy mięso mamy gotowe zalewamy bulionem dokładamy 
liść laurowy , ziele angielskie .
Dusimy około 20 do 30 minut co jakiś czas obracając . Po upływie tego czasu roladki wyciągamy z wywaru , wlewamy do niego zawiesinę mąki z wodą ( 2 łyżki mąki rozmieszane w 200 ml zimnej wody ) i kilku kropel klarowanego cukru . Sos chwilę gotujemy do zgęstnienia po czym wkładamy roladki i chwilę podgrzewamy . 

Gotowe roladki podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką . U mnie kasza kuskus i surówka Colesław 

19 października 2023

Surówka Colesław


1/2 główki białej kapusty
2 marchewki
1 mała cebula 
1/2 łyżeczki cukru 
Kilka kropel soku z cytryny 
Pieprz czarny mielony 
Sól 
2 łyżki majonezu 

Kapustę drobno szykujemy , cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę , marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Wszystko przekładamy do jednej misce , posypujemy solą , dokładnie mieszamy i odkładamy na około 1 godzinę .


Po upłynięciu czasu dokładamy majonez , cukier , pieprz czarny dokładanie mieszamy . 
Surówkę przed podaniem schładzamy około 2 godzinę .