06 września 2021

Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami

   
 
450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony lub brykiet) 
650 obranych ziemniaków 
3 ząbki czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze 
2 łyżki masła 
przyprawy-sól , pieprz , maggi , Vegeta , 
pieprz Cayenne , gałka muszkatołowa  
 
Szpinak smażymy do odparowania wody , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę gałki muszkatołowej , Vegety , pieprzu . Gotowy szpinak przekładamy do miski w której będziemy robić farsz .
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle na złoty kolor . Gotową cebulę przekładamy do szpinaku .
Ziemniaki obrać , umyć i ugotować do miękkości , odcedzamy 
i przekładamy do szpinaku z cebulą i tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków na gładką i jednolitą masę . Doprawiamy do smaku przyprawami . (można pominą pieprz Cayenne gdy nie lubimy ostrości) .
 
 
Gotowy farsz chwilę pozostawiamy do przestygnięcia . Po tym czasie lepimy pierogi . 
 
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .:
https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/09/ciasto-na-pierogi.html

Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie boki .


 
Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej , rozbujanej wodzie z odrobiną oleju , po wypłynięciu około 5 minut . 


02 września 2021

Ciasto na pierogi

No i są moje ulubione a wręcz kochane pierogi , nie przez to że lubię je jeść bo tak nie jest :P , lecz przez to że uwielbiam je robić ze wszystkim co tylko się da włożyć do nich . Mogę je robić non stop i mi się nie znudzą . Moje pierwsze pierogi były to ruskie 
(i one są moimi ulubieńcami) dopiero później dochodziły inne . 
Robię je z przyjemnością dla kogoś a najbardziej to dla męża , jak widzę że smakuje i je się z apetytem i zostaję poproszona 
o więcej . Za każdym razem robię ponad 100 ponieważ na 50 sztukach nie chce mi się brudzić rąk i kuchni :P 
Zapewne padnie pytanie ile zrobiłam ich w życiu ? 
I powiem szczerze , że już tego nie liczę bo jest tego mnóstwooo :) 

Przepis stary jak świat i sprawdzony :) 


1 kg mąki pszennej (ja używam dalachowskiej typ480) 
4 łyżki oleju
2 jajka 
około 400 do 500 ml letniej wody 
1/2 łyżeczki soli 
 
Mąkę , olej , jajka oraz sól przekładamy wszystko do jednej miski i wlewamy powoli wodę 
(temperatura wody powinna być taka żeby bezpośrednio włożyć do niej ręka i nie parzyła nas) odrobina po odrobinie , gdy ciasto będzie się jednoliciło to oznacza że wystarczy wody . 
Lekko wyrobione ciasto przekładamy na oprószony blat i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie się odklejało od rąk . Gotowe ciasto pozostawiamy w spokoju żeby odpoczęło (około 30 minut ).  
Gdy ciasto odpocznie to odrywamy mniejszy kawałek , lekko wyrabiamy w rękach i wałkujemy na lekko oprószonym blacie do grubości około 3 milimetry (grubość zależy od nas jakie wolimy tak wałkujemy) . Następnie wycinamy okrągłe krążki , na każdy kładziemy łyżeczkę farszu (można więcej ponieważ porcja farszu będzie się różnic od wielkości krążka) .
Gdy mamy już położony farsz składamy na pół i mocno sklejamy żeby się nie rozkleiły podczas gotowania .
 
 
 
Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem oleju i soli . Pierogi wrzucamy na rozbujaną wodę , mieszamy , czekamy na wypłynięcie i po wypłynięciu oczekujemy około 6 do 8 minut . Ugotowane pierogi wyciągamy z wody łyżką cedzakową na durszlak lub talerz żeby ociekły i się nie skleiły . 

Poniżej umieszczam link do pierogów które znajdziecie na blogu ; 
pierogi ryskie -
pierogi z mięsem - 
pierogi ze szpinakiem i ziemniakami - 
pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami - 

29 sierpnia 2021

Zupa z piersi kurczaka

Kolejny przepis z przepiśnika mojej teściowej z typu odświeżamy stare przepisy , zupa która smakuje każdemu nawet 
kiedy je ją pierwszy raz . 


1 kg piersi z kurczaka 
3 ząbki czosnku 
6 łyżek oleju 
2 łyżki przyprawy do gyrosa
500 ml śmietany 30%
2 duże cebule 
3 papryki kolorowe 
4 łyżki oleju 
2 paczki zupy cebulowej 
1 litr wody 
1 sos cygański/paprykowy
200 g serka topionego (czystego) 
przyprawy - sól, pieprz, tymianek, maggi

Piersi z kurczaka kroimy w drobniejsza kosteczkę, przekładamy do miski dodajemy do tego czosnek przeciśnięty przez praskę ,
olej i przyprawę do gyrosa . Pozostawiamy na dwie do trzech godzin do za marynowania . 
 
 
Po tym czasie smażymy kurczaka , przekładamy go do dużego garnka i zalewamy śmietana 30% najlepiej na cala noc
(mięso musi być chłodniejsze) . 
 
 
Cebulę obieramy , kroimy w piórka i przesmażamy na oliwie , przekładamy do mięsa , dodajemy zupę cebulowa i zalewamy woda . Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu . 
 
 
Wlewamy sos cygański/paprykowy , pokrojoną w kosteczkę paprykę 
i rozmieszany w odrobinie wody serki topione z łyżką mąki pszennej . 
Doprawiamy do smaku przyprawami i zagotować . 
 
 
Zupa najlepiej smakuje jak zrobimy ją około 2 godziny przed podaniem a następnie podgrzejemy . 
Podajemy z kromką chleba z masłem .