01 grudnia 2023

Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami


800 g kapusty kiszonej 
500 g pieczarek
1 łyżka masła
Szczypta gałki muszkatołowej 
4 kulki pieprzu czarnego
2 kulki ziela angielskiego 
1 mała marchewka 
1 liść laurowy
przyprawy-pieprz czarny mielony , maggi , kminek 
 
Kapustę kiszoną przekładamy do garnka , zalewamy zimna wodą , dodajemy obraną i startą na dużych oczkach marchewkę , 
kulki pieprzu czarnego i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Gotujemy około 20 minut(do miękkości kapusty) .
Pieczarki obieramy kroimy na w pół plasterki i smażymy na maśle 
do odparowania wody . 
Gdy kapustę kiszoną mamy miękka a pieczarki odparowanie wszystko razem mieszamy w jednej misce i odstawiamy 
do wystygnięcia . Po wystygnięcia kapustę z pieczarkami siekamy drobniej nożem lub mielimy w maszynce do mięsa na szarpaku . Doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy . 


Gdy farsz mamy przygotowany zaczynamy lepić nasze pierogi . 

Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce 
" PIEROGI " link poniżej .: 

Na każdy krążek nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy dokładanie boki . 


Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy i czekamy do wypłynięcia pierogów . Gdy wypłyną czekamy około 5 minut .
 

29 listopada 2023

Roladki z tortilli , sałatą lodową , jajecznicą i łososiem



1 placek z tortilli 
2 jajka 
1 łyżeczka masła 
sól i pieprz 
2 łyżki serka jogurtowego (Almette) 
3 liście sałaty masłowej 
2 plastry sera żółtego 
2 plastry łososia wędzonego 
1/2 malutkiej cebuli czerwonej 
5 plastrów pomidora czerwonego 
czarnuszka 

Na patelni roztapiamy masło , wpinamy jajka doprawiamy solą , pieprzem i smażymy do stracenia surowości jajka(smażymy jajecznicę taka jaką lubimy) . 
Placek tortilla smarujemy serkiem jogurtowym , układamy liście sałaty , ser żółty , usmażoną jajecznice ,  kawałki łososia , pół plasty pomidora . Na koniec możemy posypać czarnuszką
(można pominąć) . Następnie ciasno zwijamy . 


Gotową tortille kroimy na około 2 cm plastry do każdego kawałka można wbijać wykałaczkę


25 listopada 2023

Krokiety miszmasz


1kg mięsa wieprzowego
1 1/2 litra bulionu/rosołu
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu czarnego 
450 g kapusty kiszonej 
1 duża marchew 
600 g usmażonych pieczarek 
mała szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
1/2 małej łyżeczki ostrej papryki 
przyprawy- sól , maggi , Vegeta 

18 naleśników o 20 cm 

Mięso wieprzowe gotujemy w bulionie/rosole , 
dodając 1 liść laurowy ,4 kulki ziela angielskiego oraz 6 kulek pieprzu czarnego . Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa . 
Gdy mięso mamy miękkie wyjmujemy , studzimyy . 
Kapustę kiszoną (jeżeli mamy mocno kwaśna to płuczemy pod bieżącą wodą) przekładamy do garnka i gotujemy około 20 minut (kapusta musi by jeszcze lekko twarda) . Pod koniec do kapusty przekładamy pieczarkami . Gotową kapustę przecedzamy przez sitko i delikatnie odciskami , studzimyy . 
Gdy mięso i kapustę , pieczarkami mamy zimną to mielimy przez maszynkę do mięsa . Kapustę z pieczarkami na szarpaku a mięso na sitku nr 10 . 
Wszystko przekładamy do jednej miski , doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy (jeżeli mamy za suchy farsz możemy dodać szklankę rosołu w którym gotowało się mięso a jeżeli za mokry to smażymy krótko na suchej patelni) . 


Przyprawiony i gotowy farsz porcjujemy na naleśniki(przepis na blogu i poniżej) około 1 większej garści lub 3 łyżki)) lekko rozpłaszczyć , zwinąć boki i rulonik( ja osobiście zwijamy na 3 ) . 


Tak przygotowane krokiety pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i scalenia się farszu z naleśnikiem . 


Zimne naleśniki panieruje my pojedynczą panierka (jajko-bułka tarta) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony .
 

Przepis na naleśniki znajdziecie na blogu zakładka "obiady" , etykieta "naleśniki wytrawne" 

https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/06/nalesniki-na-sono.html