1kg mięsa wieprzowego
1 1/2 litra bulionu/rosołu
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu czarnego
450 g kapusty kiszonej
1 duża marchew
600 g usmażonych pieczarek
mała szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 małej łyżeczki ostrej papryki
przyprawy- sól , maggi , Vegeta
18 naleśników o średnicy 20 cm
jajka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia krokietów
Mięso wieprzowe gotujemy w bulionie/rosole ,
dodając 1 liść laurowy , 4 kulki ziela angielskiego oraz 6 kulek pieprzu czarnego . Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa .
Gdy mięso mamy miękkie wyjmujemy , studzimy .
Kapustę kiszoną (jeżeli mamy mocno kwaśna to płuczemy pod bieżącą wodą) przekładamy do garnka i gotujemy około 20 minut (kapusta musi by jeszcze lekko twarda) . Pod koniec do kapusty dokładamy pieczarkami . Gotową kapustę przecedzamy przez sitko i delikatnie odciskami , studzimy .
Gdy mięso i kapustę , pieczarkami mamy zimną to mielimy przez maszynkę do mięsa . Kapustę z pieczarkami na szarpaku a mięso na sitku nr 10 .
Wszystko przekładamy do jednej miski , doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy (jeżeli mamy za suchy farsz możemy dodać szklankę rosołu w którym gotowało się mięso a jeżeli za mokry to smażymy krótko na suchej patelni) .
Przyprawiony i gotowy farsz porcjujemy na naleśniki(przepis na blogu i poniżej) około 1 większej garści lub 3 łyżki)) lekko rozpłaszczyć , zwinąć boki i rulonik( ja osobiście zwijamy na 3 ) .
Tak przygotowane krokiety pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i scalenia się farszu z naleśnikiem .
Zimne naleśniki panieruje my pojedynczą panierka (jajko-bułka tarta) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony .
Przepis na naleśniki znajdziecie na blogu zakładka "obiady" , etykieta "naleśniki wytrawne"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz