25 listopada 2023

Krokiety miszmasz


1kg mięsa wieprzowego
1 1/2 litra bulionu/rosołu
2 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu czarnego 
450 g kapusty kiszonej 
1 duża marchew 
600 g usmażonych pieczarek 
mała szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
1/2 małej łyżeczki ostrej papryki 
przyprawy- sól , maggi , Vegeta 

18 naleśników o średnicy 20 cm 

jajka do panierowania 
bułka tarta do panierowania 
olej do smażenia krokietów 
 
Mięso wieprzowe gotujemy w bulionie/rosole , 
dodając 1 liść laurowy , 4 kulki ziela angielskiego oraz 6 kulek pieprzu czarnego . Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa . 
Gdy mięso mamy miękkie wyjmujemy , studzimy . 
Kapustę kiszoną (jeżeli mamy mocno kwaśna to płuczemy pod bieżącą wodą) przekładamy do garnka i gotujemy około 20 minut (kapusta musi by jeszcze lekko twarda) . Pod koniec do kapusty dokładamy pieczarkami . Gotową kapustę przecedzamy przez sitko i delikatnie odciskami , studzimy . 
Gdy mięso i kapustę , pieczarkami mamy zimną to mielimy przez maszynkę do mięsa . Kapustę z pieczarkami na szarpaku a mięso na sitku nr 10 . 
Wszystko przekładamy do jednej miski , doprawiamy do smaku przyprawami i dokładnie mieszamy (jeżeli mamy za suchy farsz możemy dodać szklankę rosołu w którym gotowało się mięso a jeżeli za mokry to smażymy krótko na suchej patelni) . 


Przyprawiony i gotowy farsz porcjujemy na naleśniki(przepis na blogu i poniżej) około 1 większej garści lub 3 łyżki)) lekko rozpłaszczyć , zwinąć boki i rulonik( ja osobiście zwijamy na 3 ) . 


Tak przygotowane krokiety pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i scalenia się farszu z naleśnikiem . 


Zimne naleśniki panieruje my pojedynczą panierka (jajko-bułka tarta) i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony .
 

Przepis na naleśniki znajdziecie na blogu zakładka "obiady" , etykieta "naleśniki wytrawne" 

https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/06/nalesniki-na-sono.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz