28 grudnia 2021

Pańczkraut

Pańczkraut u mnie w rodzimym domu ziemniaki z kapustą u mojego męża ciapcia . Często spotykany też  z kapustą kiszoną lub kapustą mieszaną . Ja osobiście wolę z kapustą białą . 


1 kg ziemniaków 
1 kg kapusty białej 
200 g boczku wędzonego
1 duża cebula 
5 łyżek smalcu 
4 ziarna pieprzu czarnego 
2 ziarna ziela angielskiego 
1 liść laurowy 
1 łyżka siekanego koperku 
przyprawy - pieprz , sól , maggi
 
Kapustę myjemy , szatkujemy na drobne kawałki , gotujemy do miękkości z kulką pieprzu czarnego i zielem angielskim oraz liścia laurowego . 
Gotowa kapustę odcedzamy .
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości . Miękkie ziemniaki tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków . 
Następnie smażymy na złoty kolor cebulę z boczkiem (najpierw najlepiej podsmażyć boczek a później dorzucamy cebulę).
 
 
 
Gdy ziemniaki oraz kapustę mamy gotowe to przekładamy do garnka w którym mamy boczek z cebula i mieszamy do połączenia się składników . Całość delikatnie podsmażamy . 
 
 
Gotowy pańczkraut polecam z pieczonymi żeberkami, kotletem mielonym lub roladą i sosem . 

Dziś u mnie zagościła rolada z sosem . 





25 grudnia 2021

Karkówka po domowemu

„ Karkówka po domowemu ” przepis dość często goszczony na naszym stole w porze obiadowej . 
Mięso które nauczył mnie mój mąż ale nie było by inaczej jak bym nie dodała coś od siebie . 

 
3 plastry karkówki (każdy po około 250 g) 
100 g margaryny 
3 łyżki oliwy z oliwek 
przyprawy - majeranek , przyprawa do mięs (Knorr) , sól peklująca 
 
Każdy plaster karkówki myjemy i osuszamy . Układamy w brytfance 
w której będziemy przyrządzać mięso . Gotowe mięso oprószamy , wklepujemy delikatnie z każdej strony sól peklująca oraz oprószamy przyprawa do wieprzowiny oraz majerankiem . Polewamy oliwą z oliwek i pozostawiamy na około 8 do 12 godzin. 
 
 
Po upływie tego czasu dokładamy margarynę i smażymy na złoty kolor . Następnie dolewamy odrobinę wody , dusimy do miękkości około 1 godziny . 
 
 
Gotowa karkówka polecam podać z ciemnymi kluskami i kapustka zasmażaną na ciepło . 

Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami

 
400 g kapusty kiszonej 
300 g pieczarek
1 średnia cebula 
3 kulki ziela angielskiego
3 kulki pieprzu czarnego 
1 liść laurowy 
2 łyżki masła 
przyprawy - pieprz czarny grubo mielony , vegeta , maggi  

jajka - do panierowania 
bułka tarta - do panierowania 
olej - do smażenia krokietów 
 
Kapustę gotujemy go miękkości z zielem angielski , pieprzem 
w kulkach i liściem laurowym . Po ostygnięciu kroimy na drobniejsze kawałki (jeśli mamy grubą) i wyjmujemy do co wrzucili my przed gotowaniem . 
Pieczarki obieramy , kroimy na drobniejsze kawałki i smażymy na masełku z obraną , pokrojoną drobno cebulką , smażymy do odparowania wody z pieczarek . Gotowe dorzucamy do kapusty , doprawiamy do smaku przyprawami .
 

Naleśniki na słono smażymy z przepisu podstawowego 
https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/06/nalesniki-na-sono.html  , potrzebujemy około 17 sztuk o średnicy 20 cm .
 
Gotowy farsz nakładamy na naleśnika .
 

Zwijamy lekko boki i zwijamy w rulonik .
 

Gotowe krokiety panierujemy w podwójną panierkę 
(jajko - bułka tarta ) i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z obu stron .