25 grudnia 2021

Karkówka po domowemu

„ Karkówka po domowemu ” przepis dość często goszczony na naszym stole w porze obiadowej . 
Mięso które nauczył mnie mój mąż ale nie było by inaczej jak bym nie dodała coś od siebie . 

 
3 plastry karkówki (każdy po około 250 g) 
100 g margaryny 
3 łyżki oliwy z oliwek 
przyprawy - majeranek , przyprawa do mięs (Knorr) , sól peklująca 
 
Każdy plaster karkówki myjemy i osuszamy . Układamy w brytfance 
w której będziemy przyrządzać mięso . Gotowe mięso oprószamy , wklepujemy delikatnie z każdej strony sól peklująca oraz oprószamy przyprawa do wieprzowiny oraz majerankiem . Polewamy oliwą z oliwek i pozostawiamy na około 8 do 12 godzin. 
 
 
Po upływie tego czasu dokładamy margarynę i smażymy na złoty kolor . Następnie dolewamy odrobinę wody , dusimy do miękkości około 1 godziny . 
 
 
Gotowa karkówka polecam podać z ciemnymi kluskami i kapustka zasmażaną na ciepło . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz