29 maja 2024

Łazanki chłopskie


400 g mięsa mielonego wieprzowe
200 g tłustej kiełbasy
100 g boczku 
3 łyżki oleju 
400 g kiszonej kapusty 
1 duża marchewka 
300 g podsmażonych pieczarek 
200 g makaronu wstążka 
2 łyżeczki przyprawy do mięs (Knorr)
1 łyżeczka pieprzu 
1 łyżeczka majeranku 
1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
przyprawy- sól , pieprz czarny , maggi , gałka muszkatołowa 

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy , odkładamy na bok .
Kapustę kiszoną wraz z marchewką potartą na grubych oczkach marchewką gotujemy do miękkości , odkładamy na bok .
Mięso mielone smażymy na oleju do stracenia surowości z dodatkiem przyprawy do mięs , papryki , dużą szczyptą soli i łyżeczką pieprzu , gdy mięso mamy usmażone dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę . Smażymy około 10 minut . W między czasie boczek kroimy w grubszą kostkę lub małe paseczki , smażymy do wytopienia się tłuszczu . 
Po usmażeniu dokładamy do mięsa z kiełbasą . 
Makaron , kapustę kiszoną, pieczarki , mięso z kiełbasą i boczkiem przekładamy do jednego dużego garnka , dodajemy majeranek , dokładanie mieszamy . 


Prażymy na średnim ogniu około 15 minut , doprawiamy do smaku dużą szczyptą gałki muszkatołową , pieprzem , solą , maggi . 

 

24 maja 2024

Karkówka pod cebulową pierzynką z pieczarkami

 


1 kg karkówki
2 duże cebule 
100 g smażonych pieczarek 
2 liście laurowe 
150 ml zimnej wody 
10 łyżek oleju 
1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 
przyprawy- peklo sól , pieprz czarny , słodka papryka , majeranek

Karkówkę kroimy na około 5 cm plastry , posypujemy z każdej strony przyprawami (oprócz pieprzu grubo mielonego) . Przekładamy do naczynia żaroodpornego , szczelnie przykrywamy i pozostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu . 


Po upływie tego czasu mięso obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni do zamknięcia mięsa (około 10 minut z każdej strony) . W międzyczasie odbieramy i kroimy w piórka cebulę . 


Gotowe mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego , zasypujemy cebula na górę pieczarki oraz liście laurowe ,  posypujemy grubo mielony pieprz . Na koniec wlewamy wodę z tłuszczem z patelni (na patelnię na której smażyli mięso wlewamy wodę , zagotowujemy) . Przykrywamy szczelnie i pieczemy 2 godziny w 150 °C (opcja gora-dół) . 


20 maja 2024

Kotlety z piersi kurczaka


2 duże piersi z kurczaka
przyprawy- sól , pieprz biały , papryka słodka , curry
jajko do panierowana
bułka tarta do panierowana
1 łyżka czarnuszki

Pierś z kurczaka rozcinamy jak na kotlety , delikatnie rozklepujemy , posypujemy przyprawami , delikatnie wklepując w mięso .
Tak przygotowane kotlety pozostawiamy około 20 minut do przegryzienia . 


Po upływie tego czasu panierujemy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej wymieszanej z czarnuszką . 


Tak przygotowane kotlety smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju . 

Gotowe kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami oraz surówka .