1 kg karkówki
2 duże cebule
100 g smażonych pieczarek
2 liście laurowe
150 ml zimnej wody
10 łyżek oleju
1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
przyprawy- peklo sól , pieprz czarny , słodka papryka , majeranek
Karkówkę kroimy na około 5 cm plastry , posypujemy z każdej strony przyprawami (oprócz pieprzu grubo mielonego) . Przekładamy do naczynia żaroodpornego , szczelnie przykrywamy i pozostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj11S6o7oI2pwL-snSN6bUylG0mg48lTwtAmNh_sCFzLHssTG3Tw5X8FiqfM6tOV93_J6lzFwzIzo_fLbKMdxZy4ucBQySUV0xe6nMEdfSCo8icHj3Jz29gnjkE5NGrVhVXlHaTOGM7wOnx8NMbq7y7DeEx_maCt5npTfeXBAKeHsqGqo6EJJvPBuQANTY4/w181-h200/IMG_20240125_095110~2.jpg)
Po upływie tego czasu mięso obsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni do zamknięcia mięsa (około 10 minut z każdej strony) . W międzyczasie odbieramy i kroimy w piórka cebulę .
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqh2yPRcsi9pjA22Q8l3gDDf5LEZeCAXjSR93weRUc7vmM1DYzboW-zVuDEJx4oHQh9cistTyxi7x5mDooBJE7b0brhjcQuOkpkh67WnUbVfkn7WetydPd6oQzJaE6Xp8rXWEETL0GbOSxJ3TNC7ZF-HohgL-M_6jfGsnWGbYIwskZKsENqY1PnB_pSr3e/w136-h200/IMG_20240125_100928~2.jpg)
Gotowe mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego , zasypujemy cebula na górę pieczarki oraz liście laurowe , posypujemy grubo mielony pieprz . Na koniec wlewamy wodę z tłuszczem z patelni (na patelnię na której smażyli mięso wlewamy wodę , zagotowujemy) . Przykrywamy szczelnie i pieczemy 2 godziny w 150 °C (opcja gora-dół) .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz