24 lipca 2022

Fasolka szparagowa z kurczakiem i curry


500 g fasolki szparagowej 
300 g piersi z kurczaka 
3 kostki szpinaku w brykietach 
przyprawy - curry , sól , pieprz czarny , gałka muszkatołowa 

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie do miękkości . 
Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę , przekładamy na patelnię 
z niewielką ilość oliwy z oliwek . Dodajemy przyprawy i chwilę smażymy po około 15 minutach dodajemy fasolkę 
szparagowa i szpinak .  


Smażymy jeszcze chwilę do momentu jak szpinak się rozpuści 
i odparuje woda . Doprawiamy do smaku .

23 lipca 2022

Mięso mielone z warzywami w sosie pomidorowym


1/2 kg mięsa mielonego
1 papryka czerwona 
300 g pieczarek 
1 cebula biała 
3 ząbki czosnku 
100 g fasolki szparagowej 
1 butelka passaty z ziołami 
1 puszka białej fasolki 
1 puszka pomidorów z puszki
Przyprawa do mięsa ( Knorr ) 
przyprawy-tymianek , sól , pieprz czarny mielony , papryka słodka , papryka ostra , 
zioła prowansalskie , curry , maggi , Vegeta , bazylia

Pieczarki obieramy i kroimy pół plasterki . Paprykę czerwona kroimy 
w kostkę lub paski , cebulę obieramy , kroimy w pół piórka .
Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy na pół twardo , studzimy . Mięso przekładamy do garnka dodajemy oliwę z oliwek , przyprawę do mięsa , paprykę , Vegeta , smażymy do stracenia surowości mięsa , dodajemy pieczarki , cebulę , paprykę . 


Po około 8 minutach dodajemy pomidory z puszki oraz passatę gotujemy chwilkę około 10 minut , zmniejszamy gaz na sam koniec dodajemy fasolkę szparagową i odsączoną z zalewy fasolkę białą . Przykrywamy garnek i dusimy około 30 minut . Po tym czasie doprawiamy do smaku i danie jest gotowe .


Możemy je podać z ryżem , makaronem , ugotowanym kalafiorem albo jako samo danie

19 lipca 2022

Gulasz z warzywami po mojemu


400 g mięsa
2 kawałki kiełbasy
300 g pieczarek 
1 cukinia 
1 cebula 
1 puszka białej fasolki 
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki margaryny 
przyprawa do mięsa (Knorr)
przyprawy - papryka słodka , papryka wędzona , Vegeta , maggi 
gałka muszkatołowa , tymianek , majeranek , pieprz czarny mielony , 

Mięso kroimy w kostkę i smażymy na margaryna z dodatkiem przypraw , po chwili dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę , cebulę . Po około 10 minut dodajemy obrana ( można pominąć jeśli cukinia jest młoda ) i pokrojoną w kostkę cukinię , pomidory z puszki oraz wodę z fasolki ( fasolę odkładamy na bok ) , pieczarki pokrojone w pół plasterki , dusimy całość około 30 minut . Na koniec dokładamy fasolkę z puszki i ponownie doprawiamy do smaku .