21 grudnia 2024

Makówki


około 1 litra mleka
250 maku mielonego
4 łyżki cukru 
100 g płatków migdałowych
200 g rodzynek
100 moreli suszonych
50 g suszonych śliwek 
50 g orzechów włoskich 
8 ml aromatu migdałowego 
2 białe bułki pszenne 

Do garnka z podwójnym dnem lub z grubym dnem wlewamy mleko 
(1 litr) , dosypujemy cukier i zagotowujemy . Do gotującego maku wsypujemy mak i gotujemy około 10 minut . Po upływie tego czasu dodajemy do maku rodzynki , płatki migdałowe , posiekane orzechy oraz pokrojone w kostkę śliwki i morele , dokładnie mieszamy . Gotujemy około 30 minut od czasu do czasu mieszając , gdy masa za bardzo nam zgęstnieje dolewamy odrobinę mleka (masa ma być dość mokra) . Na koniec wlewamy olejek migdałowy, zagotowujemy 
(w tym momencie do makówek możemy dosypujemy cukier) . 


Bułkę kroimy w cienkie kromki . 


Na dno miski wlewamy odrobinę makówek na górę układamy bułkę , zalewamy makówkami następnie ponownie układamy cienkie kromki bułki i tak postępujemy do wykończenia . 

17 grudnia 2024

Pierniki norymberskie


170 g cukru pudru 
3 jajka 
100 g masła
300 g mąki pszennej 
3 małe łyżki proszku do pieczenia
4 łyżki przyprawy do piernika 
2 łyżki ciemnego kakao
150 g mielonych orzechów 
50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 
50 g kandyzowanej skórki z cytryny 
50 g rodzynek
50 g wiórek kokosowych 
250 mleka 3,2%

opłatki Ø70 mm
cukier puder + rum lub ciepła woda - polewa 

Mąkę pszenną , proszek do pieczenia , przyprawa do piernika , ciemne kakao , mielone orzechy , kandyzowanej skórki z pomarańczy 
i cytryny , rodzynki oraz wiórki kokosowe łączymy w jednej misce . 
W misce miksera ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem na jasną masę . Gdy masę mamy gotową dodajemy po jednym jajku , ubijamy do połączenia się składników . Następnie powoli dodajemy mieszankę sypkich produktów oraz dolewamy na przemian mleko (temperatura pokojowa) . Mieszamy do zjednolicenia się masy (możemy użyć drewnianej łyżki) .


Piernikową masę wykładamy łyżką na opłatki (jedna łyżka na jeden opłatek , delikatnie wyrównujemy masę na równo z rantem opłatkiem , może być widać delikatnie opłatek) . Opłatki z masą układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach (pierniki dość mocno rosną) .


Tak przygotowane pierniczki pieczemy w temperaturze 170-180 °C przez 15-20 minut (pierwszą blaszkę pierników piekę 20 minut od włożenia do piekarnika następne 15 minut) . Po upieczeniu pozostawiamy na blaszce do wystudzenia , następnie przekładamy na płasko by się nie pokruszyły . 


Gotowe i zimne pierniki malujemy lukrem (lukier musi być dość 
gęsty) . Cukier puder wsypujemy do miski następnie dolewamy po odrobinie wody lub rumu i mieszamy do zjednolicenia masy 
(tak by nie było grudek z cukru pudru i jednolitym strumieniem spływał nam z łyżki) . Pierniczki pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru na płasko . 
Nie które pierniczki możemy udekorować mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi lecz to nie koniecznie . 

Gotowe pierniki przechowujemy około 2 do 3 tygodni (dobrze ukryte ponieważ szybko znikają) .

10 grudnia 2024

Omlet z białą kiełbasą , szpinakiem i pieczarkami


1 mała biała kiełbasa 
3 sztuki kostki szpinaku 
2 łyżki podsmażonych pieczarek 
5 łyżki masła 
3 jajka 
przyprawy- sól , pieprz biały , ostra papryka , gałka muszkatołowa 

Na patelni roztapiamy dwie łyżki masła , podsmażamy białą kiełbasę pokrojoną w pół plasterki dodajemy do niej brykiet szpinakowy , smażymy do momentu rozmrożenia się szpinaku , dokładamy pieczarki posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy . Odkładamy na bok .
Jajka wbijamy do miski dodajemy sól , pieprz biały , rozbełtujemy tak by była jednolita masa i dobrze się napowietrzyły . Na patelni roztapiamy masło wlewamy jajka . Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy do momentu jak jajka zaczną się ścinać . Gdy jajka mamy ścięte omlet obracamy na drugą stronę . Chwilę podsmażamy na połowę układamy farsz z kiełbasy , szpinaku i pieczarek , przykrywamy drugą połową , chwilę podsmażamy . 
Gotowy omlet podajemy na ciepło , możemy posypać kiełkami lub rzeżuchą .