19 lipca 2022

Gulasz z warzywami po mojemu


400 g mięsa
2 kawałki kiełbasy
300 g pieczarek 
1 cukinia 
1 cebula 
1 puszka białej fasolki 
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki margaryny 
przyprawa do mięsa (Knorr)
przyprawy - papryka słodka , papryka wędzona , Vegeta ,
gałka muszkatołowa , tymianek , majeranek , pieprz czarny mielony 

Mięso kroimy w kostkę i smażymy na margaryna z dodatkiem przypraw , po chwili dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę , cebulę . Po około 10 minut dodajemy obrana ( można pominąć jeśli cukinia jest młoda ) i pokrojoną w kostkę cukinię , pomidory z puszki oraz wodę z fasolki ( fasolę odkładamy na bok ) , pieczarki pokrojone w pół plasterki , dusimy całość około 30 minut . Na koniec dokładamy fasolkę z puszki i ponownie doprawiamy do smaku . 

16 lipca 2022

Sałatka z makaronu tortellini i papryki konserwowej


250 g makaronu tortellini
1 pierś z kurczaka 
1 mały słoik papryki konserwowej 
1 ogórek zielony szklarniowy 
3 łyżki majonezu 
4 łyżki posiekanego koperku
4 łyżki przyprawy gyros
1 saszetka przyprawy " Italienische Art" (Knorr)
sól
olej

Pierś z kurczaka kroimy na drobną kosteczkę dodajemy przyprawę gyros i smażymy na złoty kolor .
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy i studzimy . 
Ogórek obieramy i wydrążamy środek , kroimy w kostkę . 
Paprykę odcedzamy z zalewy kroimy w kostkę . 
Wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy , 
koperek oraz majonez , wszystko razem dokładnie mieszamy . 
Gotową sałatkę pozostawiamy około pół godziny do przegryzienia .

11 lipca 2022

Syrop z młodych pędów sosny



4 Litrowy słoik
4 litr pędów
2 kg cukru

Pędy kroimy na 2 do 3 cm kawałki następnie opłukujemy w wodzie , odcedzamy i pozostawiamy do lekkiego osuszenia .

W każdym słoiku układaj pędy warstwami na zmianę przesypując cukrem , każdą warstwa pędy ubijamy żeby nie było między nimi miejsca i soki będą lepiej wychodził .
Ostatnia warstwa, to warstwa cukru. Zasypujemy tak, by pędy nie wystawały, gdyż mogą zacząć pleśnieć . Zakręcamy słoiki i ustawimy w słonecznym miejscu na tydzień maksymalnie dwa tygodnie , aż puszczą sok .


Codziennie potrząsamy słoikiem i sprawdzaj , czy pędy nie wystają , jeśli będą wystawały dociśnij je . Słoiki otwieramy co jakiś czas by wypuścić gazy i słoik nam nie wybuchnie ( możemy nie dokręcać słoików ) . Unikniemy też zrobienia się z niego ”wina” . Powstały syrop odcedź z pędów najlepiej przez gazę lub drobne sito , zlewamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy . Słoiczki za pasteryzujemy , czyli zalewamy wodą do 3/4 wysokości , a następnie zagotowujemy w garnku wyłożonym ściereczką około 15 minut od zagotowania . Pozostawiamy do wystudzenia a następnie przechowujemy w chłodnym miejscu . 

A to taka mała pamiątka z wyprawy do lasu .