30 czerwca 2021

Naleśniki na słono

 
500 ml mleka 3,2 %
200 ml wody gazowanej 
około 250 - 300 g mąki pszennej ( typ 480 ) 
2 jajka 
1/2 łyżeczki soli 
50 ml oleju 
szczypta proszku do pieczenia 

Z podanego przepisu wychodzi około 20 naleśników 
o średnicy 20 cm .
Mleko , woda , olej , sól , proszek do pieczenia i jajka przekładamy 
do garnka mieszamy do połączenia się składników , na sam koniec dodajemy mąkę (ilość mąki zależy od rodzaju z jakiej robimy) . 
Gdy ciasto mamy gotowe to zostawiamy je na około 30 minut . 
Po tym czasie rozgrzewamy mocno patelnie i smażymy cienkie naleśniki na lekko złoty kolor (czy mniej spieczone tym lepiej nie będą pękać) .
 
 
Naleśniki smakują najlepiej z farszem do krokietów lub zapiekane .

26 czerwca 2021

Makaron Tagiatelle z pulpetami w sosie pieczarkowym


  PULPETY
500 g mięsa mielonego z szynki
1 jajko 
25 g kaszy manny 
łyżeczka przyprawy do mięs (Knorr)
pół łyżeczki Vegety 
szczypta pieprzu
   
oliwa z oliwek lub olej do smażenia 
 
  DODATKOWO 
1/2 kg pieczarek 
50 ml śmietanki 
łyżka maki pszennej 
300+50ml zimnej wody 
pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
pieprz biały 
maggi 

około 200 g makaronu tagliatelle 
pół pęczku natki pietruszki 
 
Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy przyprawy , jajko oraz kaszę mannę . Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Z masy mięsnej formujemy małe pulpety (około 20-30 g ) smażymy na oleju/oliwie (na małej ilości) na złoty kolor . 
Pulpety przekładamy do miseczki . 
Na tłuszczu co pozostał z pulpetów obsmażymy pokrojone w plastry pieczarki . Gdy pieczarki będą puszczać wodę dusimy chwilę do miękkości . Dolewamy odrobinę wody, dokładamy pulpety , wlewamy śmietankę, zagotowujemy . Dusimy około 15 minnut na małym ogniu.
Na koniec dodajemy zawiesinę (50 woda+mąka i dokładnie wymieszać) ponownie zagotować . 
Dusimy około 15 minut od zagotowania. Na koniec posypujemy drobno posiekaną natka pietruszki . 
 
 
Makaron Tagiatelle gotujemy według przepisu na opakowaniu .
 
Na talerz układamy odrobinę makaronu i polewamy sosem pieczarkowym z pulpetami . 

23 czerwca 2021

Galaretka ze świni

 
2 wieprzowe golonki tylnie 
4 marchewki 
1/2 selera
2 pietruszki 
2 żelatyny bulionowe 
3 żelatyny zwykłe 
2 cebule 
5 ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
2 łyżki Vegety
pieprz 
 
Golonka myjemy , oczyszczamy , przekładamy do garnka i zalewamy zimną woda . Warzywa obieramy  i wkładamy do garnka cebulę obieramy , opalamy dokładamy do garnka z pieprzem , zielem angielskim , liściem laurowy i wsypujemy Vegetę . Gotujemy do miękkości około 4 do 5 godzin .
 
Gdy golonka będzie miękka , wyjmujemy ją i obieramy na mniejsze kawałki . marchewkę kroimy w średnią kostkę , dodajemy do mięsa . Resztę warzyw nam nie potrzebna .
Bulion przecedzamy , dolewamy wody na tyle żeby rozpuścić żelatynę według przepisu na opakowaniu (można dodać więcej wody 
i żelatyny jak lubimy mniej mięsną galaretkę a więcej wody) . 
Do mięsa wlewamy żelatynę i przelewamy do pojemników w których będzie tężała nam galaretka . Galaretkę przekładamy do lodówki 
do stężenia . 
Po stężeniu galaretki jest gotowa do spożycia .