26 czerwca 2021

Pulpeciki w sosie pieczarkowym z domowym makaronem wstążka

 
  PULPECIKI
300 g mięsa mielonego z szynki
1 jajko 
1/4 bułki czerstwej bułki 
łyżeczka przyprawy do mięs (Knorr)
pół łyżeczki Vegety 
szczypta pieprzu
   
bułka tarta do obtoczenia pulpecików 
oliwa z oliwek lub olej do smażenia 
 
  DODATKOWO 
1/2 kg pieczarek 
łyżka śmietany 
łyżka maki pszennej 
szklanka zimnej wody 
pół łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/4 łyżeczki Vegety 
pieprz biały 
maggi 
około 200 g makaronu wstążki 
pół pęczku natki pietruszki 
 
Czerstwa bułkę moczymy w wodzie . Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy przyprawy , jajko oraz namoczoną czerstwa bułkę . Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju/oliwie (na małej ilości) na złoty kolor . 
Pulpeciki przekładamy do miseczki . 
Na tłuszczu co pozostał z pulpecików obsmażamy pokrojone w cząstki pieczarki. Gdy pieczarki będą puszczać wodę dusimy chwilę do miękkości , dolewamy odrobinę wody, zagotowujemy i dajemy za klepkę z wody , maki , śmietany , ponownie zagotować. Do sosu pieczarkowego przekładamy wcześniej obsmażone pulpeciki i dusimy około 15 minut od zagotowania. Na koniec posypujemy drobno posiekaną natka pietruszki . 
 
 
Makaron wstążki gotujemy według przepisu na opakowaniu 
(jeśli mamy kupny) w mojej wersji jest swojski to gotujemy około 
5 minut żeby był al'dente .
 
Na talerz układamy odrobinę makaronu i polewamy sosem pieczarkowym z pulpecikami . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz