06 grudnia 2022

Kiełbasa Śląska

I tu tak w skrócie ... . 
Kiełbaska powstała ze współpracą z moim cudownym mężusiem , jak prawie każda wędlina . Powiem szczerze że ma więcej siły i wiedzy niż ja . I lubi spędzać czas przy wędzarniku z naszym cudownym psem z GUCIEM który zawsze czeka na coś dobrego i nie może być inaczej bo zawsze coś dostanie . 
(nawet czasami prowadzi wymianę , stara kość za coś dobrego)


200 g szynki 
400 g boczku 
400 g golonki 

16-20 g peklo soli 
2 g pieprzu czarnego mielonego 
5 czosnku świeżego 
0,4 g kolendra mielonej 
zimna woda około 10 % wagi mięsa (1 kg około 100 ml) 

 Mięso dzielimy na 3 klasy.: 
Klasa 1– to szynka  bezwzględnie oczyszczamy ze wszystkich żyłek i tłuszczu.Mielimy na sitku fi13.
Klasa 2– to boczek oczyszczony z chrząstek i skóry.
Mielimy na sitku fi8 .
Klasa 3– to golonka bez skóry i kości za to z resztkami tłuszczu z szynki.Mielimy na sitku fi2 trzy krotnie. 
Każde mięso ważymy osobno i peklujemy samą solą ((również każde osobno (np.200 g soli to od 3,2 do 4,0 g soli)) . 


Po prze peklowaniu mięso mieszamy osobno dodając przyprawy wymieszane zbiorczo dodając po trochu do każdej klasy mięsa.Następnie mieszamy z użyciem zimnej wody do uzyskania kleju później łączymy wszystkie klasy 3 z 1 po wymieszaniu tych klas dokładamy 2 klasę i mieszamy do ujednolicenia się masy.


Gotową masę mięsną nadziewamy w jelito wieprzowe Ø26 do 30 cm.
Odwieszamy do osadzenia i osuszenia. 


Po czym wędzimy zimnym dymem przez około 2 godziny.


Po upływie tego czasu parzymy w wodzie z temperaturą 75 ºC do uzyskania temperatury wewnątrz wędliny 68 ºC.Hartujemy w zimnej wodzie i odwieszamy do całkowitego wystygnięcia w chłodne miejsce. 

03 grudnia 2022

Smażony pieróg schabowy z pieczarkami

 


2 grube plastry schabu ( około 300 g )
400 g pieczarek 
1 średnia cebula 
2 łyżki masła 
2 ziarna ziela angielskiego 
5 ziaren pieprzu czarnego 
1 liść laurowy 
przyprawy - do mięsa ( Knorr ) , sól , pieprz , 
gałka muszkatołowa , papryka słodka 


Cebulę obieramy , kroimy w pół piórka i podsmażamy na maśle na złoty kolor . Pieczarki obieramy, kroimy drobno , dokładamy do cebuli , dokładamy przyprawy w ziarnach , liść laurowy , gałka muszkatołowa i dusimy do odparowania wody . Studzimy . 
Plastry schabu przecinamy w połowie ale nie docinamy do końca
(tak jak na rolady) rozbijamy jak na kotlety schabowe , oprószamy przyprawa do mięsa , pieprzem i słodka papryka .
Na jednej połowie rozkładamy pieczarki i przykrywamy 
drugą częścią . Dociskamy . 


Następnie nasz pieróg schabowy panierujemy w jajku i bułce tartej , smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju . 


Następnie odsączamy na ręczniku papierowym . 


Przekładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika na 200 °C na około 20 minut .

28 listopada 2022

Zupa ogonowa z mięsem mielonym i warzywami


500 g mięsa mielonego wieprzowego 
4 duże cebule 
1 mały słoik papryki konserwowej 
1 puszka pomidorów krojonych 
4 ogórki konserwowe 
50 ml ketchupu pikantnego 
5 plastrów ananasa
1 zupa ogonowa 
1 mała puszka kukurydzy 
1 mały słoik pieczarek marynowanych 
3 łyżki śmietany 30 % 
1/4 szklanki soku z ananasa 
olej rzepakowy 
1/2 l zimnej wody 
przyprawy - do mięsa (Knorr) papryka ostra , pieprz czarny , 
tymianek , sól , maggi , Vegeta ,  

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy na oleju a po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy do stracenia surowości. 


Paprykę konserwową kroimy w paski, ogórka i ananasa w kostkę, 
pieczarki w pół lub na 4 części.
Wszystkie warzywa wraz ananas przekładamy do mięsa z cebulą, zalewamy zupą wymieszaną w wodzie, dodajemy ketchup 
i zagotowujemy. Po zagotowaniu doprawiamy do smaku przyprawami. 


Na sam koniec dolewamy sok z ananasa (możemy dodać trochę wody z ogórków jeżeli zupa będzie nam za słodka) do zabielenia śmietanę 30 % ponownie zagotujemy i możemy ponownie doprawić do smaku.

Taką zupę przygotowujemy około godzinę do dwóch żeby miała czas się przegryź, podajemy z chlebem lub bagietką z masłem.