28 listopada 2022

Zupa ogonowa z mięsem mielonym i warzywami


500 g mięsa mielonego wieprzowego 
4 duże cebule 
1 mały słoik papryki konserwowej 
1 puszka pomidorów krojonych 
4 ogórki konserwowe 
50 ml ketchupu pikantnego 
5 plastrów ananasa
1 zupa ogonowa 
1 mała puszka kukurydzy 
1 mały słoik pieczarek marynowanych 
3 łyżki śmietany 30 % 
1/4 szklanki soku z ananasa 
olej rzepakowy 
1/2 l zimnej wody 
przyprawy - do mięsa (Knorr) papryka ostra , pieprz czarny , 
tymianek , sól , maggi , Vegeta ,  

Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy na oleju a po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy do stracenia surowości. 


Paprykę konserwową kroimy w paski, ogórka i ananasa w kostkę, 
pieczarki w pół lub na 4 części.
Wszystkie warzywa wraz ananas przekładamy do mięsa z cebulą, zalewamy zupą wymieszaną w wodzie, dodajemy ketchup 
i zagotowujemy. Po zagotowaniu doprawiamy do smaku przyprawami. 


Na sam koniec dolewamy sok z ananasa (możemy dodać trochę wody z ogórków jeżeli zupa będzie nam za słodka) do zabielenia śmietanę 30 % ponownie zagotujemy i możemy ponownie doprawić do smaku.

Taką zupę przygotowujemy około godzinę do dwóch żeby miała czas się przegryź, podajemy z chlebem lub bagietką z masłem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz