500 g mięsa mielonego wieprzowego
4 duże cebule
1 mały słoik papryki konserwowej
1 puszka pomidorów krojonych
4 ogórki konserwowe
50 ml ketchupu pikantnego
5 plastrów ananasa
1 zupa ogonowa
1 mała puszka kukurydzy
1 mały słoik pieczarek marynowanych
3 łyżki śmietany 30 %
1/4 szklanki soku z ananasa
olej rzepakowy
1/2 l zimnej wody
przyprawy - do mięsa (Knorr) papryka ostra , pieprz czarny ,
tymianek , sól , maggi , Vegeta ,
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy na oleju a po chwili dodajemy mięso mielone i smażymy do stracenia surowości.

Paprykę konserwową kroimy w paski, ogórka i ananasa w kostkę,
pieczarki w pół lub na 4 części.
Wszystkie warzywa wraz ananas przekładamy do mięsa z cebulą, zalewamy zupą wymieszaną w wodzie, dodajemy ketchup
i zagotowujemy. Po zagotowaniu doprawiamy do smaku przyprawami.

Na sam koniec dolewamy sok z ananasa (możemy dodać trochę wody z ogórków jeżeli zupa będzie nam za słodka) do zabielenia śmietanę 30 % ponownie zagotujemy i możemy ponownie doprawić do smaku.
Taką zupę przygotowujemy około godzinę do dwóch żeby miała czas się przegryź, podajemy z chlebem lub bagietką z masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz