13 lipca 2024

Ciasto kruche z budyniem i frużeliną leśną


CIASTO KRUCHE 
400 g mąki pszennej 
30 g cukru pudru 
10 g proszku do pieczenia 
250 g zimnego masła 
4 żółtka 
1 jajko 

FRUŻELINA Z OWOCÓW LEŚNYCH 
900 g mieszanki owoców leśnych 
300 g cukru 
4 łyżki mąki ziemniaczanej+4 łyżki zimnej wody 

BUDYŃ
90 g budyniu waniliowego 
1 litr mleka 3,2%
15 g cukru 
24 g cukru waniliowego
 
cukier puder do posypania ciasta 

Ciasto kruche.: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem pudrem . Dokładamy zimne masło i tworzymy tak zwaną kruszonkę , wówczas dodajemy żółtka , jajko i ugniatamy na jednolite ciasto . Gotowe ciasto dzielimy na dwie nie równe części (jedna większa na dno mniejsza na górę) . Schładzamy minimum godzinę w lodówce .


Gdy ciasto się chłodzi robimy frużeline . Do garnka przekładamy owoce leśne (rozmrożone na sicie !) , dodajemy cukier i gotujemy do puszczenia soku , zmniejszamy gaz , gotujemy następne 5 minut . W między czasie 4 łyżki zimnej wody mieszamy z 4 łyżkami mąki ziemniaczanej . Mieszamy tak długo by było dobrze rozmieszane i nie miało grudek . Gdy owoce mamy zagotowane , wlewamy jednym strumieniem naszą mieszaninę , dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy do zgęstnienia frużeliny . 


Po upływie godziny wyciągamy ciasto i wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia formę . Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut do lekkiego zrumienienia . Studzimy ! 
Gdy ciasto stygnie gotujemy budyń . 


700 ml mleka zagotować dodać do niego cukier i cukier wanilinowy a w 300 ml mleka rozmieszać proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka . Gotować do zgęstnienia się budyniu . Ciepły budyń wylewamy równomiernie na wystudzony spód . Na budyń wylewamy równomiernie frużelinę . Na wierzch ciasta ścieramy pozostałą część ciasta . 


Ciasto pieczemy w temperaturze 180 °C około 40 minut do ładnego zrumienienia wierzchu ciasta . 


Po całkowitym wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem . 

 

01 lipca 2024

Brokuł panierowany


1 brokuł 

2 jajka 
bułka tarta 
margaryna (Palma z murzynkiem) 
kilka kropel maggi 

Brokuły gotujemy 5 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i soli . Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimna woda . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .


Następnie panieruje my w rozbełtanym jajku z kilkoma kroplami maggi oraz w bułce tartej .

 

Gdy brokuł mamy opanierowany smażymy na roztopionej margarynie na złoty kolor .


Gotowy brokuł podajemy jako dodatek do obiadu lub z sosem czosnkowym .


Przepis na mój ulubiony sos czosnkowy z mojego przepisu znajdziecie Państwo na blogu i pod linkiem.:

28 czerwca 2024

Zapiekane klopsiki z indyka z warzywami w sosie brokułowym


500 g mięsa mielonego indyczego
1/2 łyżeczki soli , papryki słodkiej , tymianku mielonego
1 łyżeczka pieprzu białego
duża szczypta ostrej papryki
2 jajka 
1 mała bułka czerstwa 
mleko 
450 g warzyw po włosku
2 brykiety szpinaku rozdrobnionego
1 saszetka fix-u broccoli gratin (Knorr)
6 plastrów sera żółtego
olej lub oliwa z oliwek 
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 

Bułkę czerstwą moczymy w mleku do miękkości . Mięso mielone 
z indyka przedkładamy do miski dodajemy namoczoną , odciśniętą bułkę , jajko , oraz przyprawy , dokładnie wyrabiamy mięso . 
Z gotowego mięsa formujemy 30 gramowe klopsy .
  

Gotowe klopsy obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor . Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym .


Na ułożone klopsy wykładamy odmrożone warzywa oraz szpinak .


Pomysł na broccoli gratin (Knorr) przyrządzamy według przepisu na opakowaniu dokładamy do niego 3 pokrojone w kostkę plastry sera żółtego . Tak przygotowanym sosem zalewamy klopsy i warzywa . 
Na górę układamy 3 plastry sera . 


Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy w piekarniku 
w temperaturze 170 °C przez około 30 minut do ładnego za pieczenia sera . 

Przed podaniem zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki .