05 marca 2023

Sos z wędzonego boczku

Idealny sos o aromacie wędzonego boczku z delikatną nutą wina wspaniale nadaje się do wszelkich rodzajów mięs wykonanych 
z wieprzowiny . 


120 g boczku wędzony 
1 łyżka oleju
1 duża cebula 
100 ml różowego półsłodkiego wina
2 łyżki majonezu 
3 łyżki śmietany 
około 300 ml mleko bez laktozy 
1 duża łyżka maki pszennej 
50 ml zimnej woda 
1 mała łyżeczka - gorczycy, majeranku
1/4 łyżeczki - ostra papryka, bazylia, czosnku granulowanego
przyprawy - sól, pieprz, maggi 

Boczek podsmażamy z odrobiną oleje do wysmażenia się z niego tłuszczu . Następnie dodajemy cebule i smażymy na złoty kolor.


Do całości wlewamy wino . Gotujemy około 10 minut do odparowania alkoholu z wina. 


W międzyczasie łączymy ze sobą majonez , śmietanę i mleko (łącznie mamy mieć około 400 ml). Wlewamy całość , cały czas delikatnie mieszamy, gotujemy około 5 minut następnie całość blendujemy 
i zaklepujemy miksturą maki z woda , doprawiamy przyprawami 
(sól, pieprz, maggi) i gotujemy około 5 minut na większym ogniu nie przerywając mieszania . 


Gotowy sos podajemy na ciepło. 
Idealnie pasują do karminadli i kapusty kiszonej ( moje ulubione połączenie ) . 
Przepisy poniżej ;
Kotlet mielony , karminadel - 
Kapusta kiszona z boczkiem - 


01 marca 2023

Kofty


600 g mięsa mielonego wieprzowego
1 mała cebula
3 małe ząbki czosnku 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
1 duża szczypta chili grys, cynamonu 
1/2 łyżeczki kolendry, ostrej papryka
przyprawy- słodka papryka, sól, magii, kminek
olej 
6 wykałaczki do szaszłyków 

Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy przyprawy ,natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia.


Po upływie tego czasu, mięso dzielimy na porcje (u mnie 100 g) zwilżamy ręce w oleju i formujemy podłużnego kotleta mielonego do którego wpinamy wykałaczkę. Całość pozostawiamy około 30 minut w chłodnym miejscu.


Gdy mięsa mamy gotowe smażymy na złoty kolor na dobrze rozgrzanym grillu lub patelni grillowej z małą ilością oleju (jeśli nie mamy to możemy użyć zwykłej) następnie wkładamy do piekarnika na 20 minut w 170 °C. 


niekiedy robię wersję z cebulka

Jeżeli kofty smażymy na patelni grillowej możemy pod koniec smażenia dorzucić do nich jedną cebulę pokrojoną w piórka i smażę na złoty kolor. Później cebulę doprawiamy do smaku i jest to świetny dodatek. 

Gotowe kofty podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. U mnie zagościł sos tzatziki z surówką. 


26 lutego 2023

Roland schabowy z boczkiem i warzywami



4 plastry schabu ( łącznie około 1/2 kg )
100 g wędzonego boczku
500 g pieczarek 
2 łyżki masła 
100 g pory 
4 plastry wędzonego sera żółtego 
przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy - ostra papryka , pieprz , magii , gałka muszkatołowa , 
 
DODATKOWO 
Bułka tarta + 2 jajka - do panierowania 
Olej rzepakowy - do smażenia

Pieczarki obieramy , kroimy drobno , pod smażymy na masełku i dusimy do momentu odparowania z nich wody , odkładamy na bok .  Boczek kroimy w drobną kosteczkę lub paseczki i wysmażamy  na patelni , gotowy boczek przekładamy do pieczarek . Na tej samej patelni podsmażamy delikatnie por , pokrojoną w pół plastry lub drobniej  ( zależy to od grubości naszej pory ) dokładamy do naszej miski z pieczarkami i boczkiem . Na koniec dodajemy do całości ser pokrojony w kostkę i doprawiamy do smaku przyprawi .

 

Kotlety Schabowe rozbijamy tłuczkiem do schabowych , najbardziej rozbijamy boki niż środek , opruszamy pieprz i przyprawa do mięs (Knorr) . 
Kotlety rozkładamy na blacie i na każdego z nich nakładamy porcje farszu . 


Następnie zwijamy jak devolay- a lub roladę . Boki do środka i ciasno zwijamy . Delikatnie dociskamy całość .


Gotowe mięsa pozostawiamy około 20 minut w lodówce do związania po upływie tego czasu panierujemy jak kotleta schabowego
(jajko + bułka tarta) i obsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty 
kolor . Na około 10 minut wkładamy do piekarnika rozgrzanego 
do 150 °C .
Gotowe danie podajemy z ulubionymi dodatkami .