27 lutego 2025

Kiełbasa wiejska

Kolejny wspólny przepis na domową wędlinę . 
Oczywiście współpraca przy robieniu wędlinie jest z nikim innym jak moim wspaniałym mężem . 


 150 g szynki wieprzowej - kulki
600 g łopatki wieprzowej
250 g resztek z oczyszczenia mięs 

17 g peklosoli
3 g pieprzu czarnego grubo mielonego 
2 g gałki muszkatołowej 
0,6 g kolendry 
8 g świeżego czosnku 
2,5 g gorczycy 
0,4 g mielonego ziela anielskiego 
100 ml zimnej wody

Mięso dzielimy na trzy klasy i każde mielimy na innym sicie .: 
I klasa - dokładnie oczyszczona szynka kulka , mielimy na sitku fi16
II klasa - dokładnie oczyszczona łopatka wieprzowa , mielimy na 
sitku fi10 
III klasa pozostałości z oczyszczenia mięsa , mielimy na sitku fi2,7 

Po zmieleniu mięsa całość przekładamy do jednej wspólnej misy , dodajemy przyprawy , dokładnie mieszamy , dolewamy stopniowo zimną wodę . Wyrabiamy do momentu wytworzeniu się kleju 
w mięsie . Następnie nadziewamy w jelito wieprzowe , kaliber 28-30 mm . Odstawiamy na około 12 godzin do osadzenia i przepeklowania mięsa . Po upływie tego czasu osuszamy kiełbasę .
Gotową kiełbasę wędzimy drzewem olchowym w zimnym dymie w temperaturze 50 °C przez około 3 do 4 godzin (do ładnego brązowego koloru) . 
po uwędzeniu kiełbasę parzymy w temperaturze 70-75 °C przez 30 minut .
Po parzeniu kiełbasę odwieszamy do całkowitego wystygnięcia . 


22 lutego 2025

Pieczone faworki z piekarnika


500-550 g mąki tortowej TYP405
180 g śmietany 18%
6 białek (jajka L)
1 jajka (L)
30 ml wódki 40%
30 g masła 82%
10 g proszku do pieczenia

cukier puder do dekoracji

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dokładamy resztę składników zagniatamy jednolite i gładkie ciasto (można ręcznie lub mikserem , ciasto delikatnie klei się do rąk) . Gotowe ciasto formujemy w kulkę , zawijamy w folię spożywczą i schładzamy 

w lodówce około 2 godzin (można całą noc) . 


Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy , wałkujemy na grubość 
od 3 do 5 mm następnie wycinamy prostokąty a pośrodku nacinamy delikatni tak by powstała dziura przez którą przekładamy jeden węższy bok . 


Gotowe faworki układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 15 minut do ładnego złotego koloru .


Upieczone faworki dokładnie studzimy , zimne posypujemy cukrem pudrem (ja osobiście kilka faworków z cukrem pudrem wkładam do zamykanej miski , kilka razy potrząsam i są ładnie oblepione cukrem pudrem) . 


Gotowe faworki przechowujemy w szczelnym pojemniku około 2 dni (jak szybciej nie zostaną zjedzone przez łasucha) .

13 lutego 2025

Pulpety po cygańsku


KLOPSIKI
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 jajko 
1 łyżka bułki tartej 
1 łyżeczka słodkiej papryki , pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki oregano , czosnku suszonego , soli
1 duża szczypta pieprzu cayenne , gałki muszkatołowej 

SOS
1 duża cebula 
500 g małych pieczarek 
3 średnie ogórki konserwowe 
1 czerwona papryka 
2 puszki pokrojonych pomidorów 
przyprawy- pieprz czarny , cukier , maggi , oregano , papryka słodka  

Wszystko przekładamy do miski , wyrabiamy na jednolitą masę . Następnie formujemy około 30 g klopski które obsmażamy na niewielkiej ilości oleju . 
Gdy puplety mamy obsmażone ściągamy z patelni na bok . 
Na tej samej patelni smażymy na złoto cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone w plasterki pieczarki , pokrojoną w małe paski czerwoną paprykę oraz pokrojone w pół plasterki konserwowe ogórki .
Całość smażymy około 7 minut co jaki czas mieszamy . 
 Do całości dodajemy pomidory z puszki , doprawiamy do smaku przyprawami czyli posypujemy obficie pieprzem mielonym , szczyptą cukru , maggi, oregano, papryka słodka , dokładnie mieszamy . Do całości dokładamy pulpety i dusimy około 25 minut . Na 5 do 10 minut odkrywamy by sos z pulpetami nam zgęstniał . Możemy ponownie doprawić do smaku .