13 lutego 2025

Pulpety po cygańsku


KLOPSIKI
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 jajko 
1 łyżka bułki tartej 
1 łyżeczka słodkiej papryki , pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki oregano , czosnku suszonego , soli
1 duża szczypta pieprzu cayenne , gałki muszkatołowej 

SOS
1 duża cebula 
500 g małych pieczarek 
3 średnie ogórki konserwowe 
1 czerwona papryka 
2 puszki pokrojonych pomidorów 
przyprawy- pieprz czarny , cukier , maggi , oregano , papryka słodka  

Wszystko przekładamy do miski , wyrabiamy na jednolitą masę . Następnie formujemy około 30 g klopski które obsmażamy na niewielkiej ilości oleju . 
Gdy puplety mamy obsmażone ściągamy z patelni na bok . 
Na tej samej patelni smażymy na złoto cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone w plasterki pieczarki , pokrojoną w małe paski czerwoną paprykę oraz pokrojone w pół plasterki konserwowe ogórki .
Całość smażymy około 7 minut co jaki czas mieszamy . 
 Do całości dodajemy pomidory z puszki , doprawiamy do smaku przyprawami czyli posypujemy obficie pieprzem mielonym , szczyptą cukru , maggi, oregano, papryka słodka , dokładnie mieszamy . Do całości dokładamy pulpety i dusimy około 25 minut . Na 5 do 10 minut odkrywamy by sos z pulpetami nam zgęstniał . Możemy ponownie doprawić do smaku .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz