08 lutego 2025

Pizza z serków wiejskich


1 serek wiejski 200g
1 jajko 
4 łyżki mąki pszennej 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 
Duża szczypta: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie 

DODATKI (mogą być ulubione)
ketchup łagodny
80 g startej mozzarelli 
1 mała cebula czerwona 
1/4 papryki czerwonej 
2 łyżki podsmażonych pieczarek 
3 łyżki kurczaka gyros 
3 plastry bekonu 
 liści rukoli 

Wszystkie składniki przekładamy do miski , blendujemy , wylewamy na wyłożona papierem do pieczenia formy , formujemy okrąg . 
Pieczemy około 30 minut na złoty kolor w temperaturze 170 °C.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika obracamy upieczone ciasto .
Moja wersja .:
Polewamy ketchupem łagodnym , odrobina startej mozzarelli , kurczaka gyros , cebula pokrojona w piórka , czerwona papryka pokrojona w paseczki oraz pieczarek , odrobina mozzarelli .
Zapiekamy około 10 minut , wyciągam z piekarnika posypujemy rukolą oraz pokruszonym bekonem .

Gotową pizzę podajemy z ulubionym sosem .

Pizza z salami, czerwoną cebulą,
czerwoną papryką oraz bazylią 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz