04 lutego 2025

Kluski po chłopsku


200 g ugotowanych wcześniej klusek
100 g kiełbasy (Podwawelska)
50 g boczku wędzonego 
1 średnia cebula 
 1 łyżeczka smalcu wieprzowego 
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku 

Boczek kroimy w paski , smażymy na patelni do  wytopienia tłuszczu , dokładamy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i smalec . Całość smażymy do podsmażenia kiełbasy następnie dokładamy pokrojoną w pół piórka cebule i smażymy do ze złocenia cebuli . Gdy całość mamy ładnie usmażone dajemy kluski pokrojone w grubą kostkę 
lub ćwiartki . 


Smażymy na średnim ogniu  około 10 minut do ładnego podsmażenia klusek . 
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem . 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz