27 lutego 2025

Kiełbasa wiejska

Kolejny wspólny przepis na domową wędlinę . 
Oczywiście współpraca przy robieniu wędlinie jest z nikim innym jak moim wspaniałym mężem . 


 150 g szynki wieprzowej - kulki
600 g łopatki wieprzowej
250 g resztek z oczyszczenia mięs 

17 g peklosoli
3 g pieprzu czarnego grubo mielonego 
2 g gałki muszkatołowej 
0,6 g kolendry 
8 g świeżego czosnku 
2,5 g gorczycy 
0,4 g mielonego ziela anielskiego 
100 ml zimnej wody

Mięso dzielimy na trzy klasy i każde mielimy na innym sicie .: 
I klasa - dokładnie oczyszczona szynka kulka , mielimy na sitku fi16
II klasa - dokładnie oczyszczona łopatka wieprzowa , mielimy na 
sitku fi10 
III klasa pozostałości z oczyszczenia mięsa , mielimy na sitku fi2,7 

Po zmieleniu mięsa całość przekładamy do jednej wspólnej misy , dodajemy przyprawy , dokładnie mieszamy , dolewamy stopniowo zimną wodę . Wyrabiamy do momentu wytworzeniu się kleju 
w mięsie . Następnie nadziewamy w jelito wieprzowe , kaliber 28-30 mm . Odstawiamy na około 12 godzin do osadzenia i przepeklowania mięsa . Po upływie tego czasu osuszamy kiełbasę .
Gotową kiełbasę wędzimy drzewem olchowym w zimnym dymie w temperaturze 50 °C przez około 3 do 4 godzin (do ładnego brązowego koloru) . 
po uwędzeniu kiełbasę parzymy w temperaturze 70-75 °C przez 30 minut .
Po parzeniu kiełbasę odwieszamy do całkowitego wystygnięcia . 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz