Kolejny wspólny przepis na domową wędlinę .
Oczywiście współpraca przy robieniu wędlinie jest z nikim innym jak moim wspaniałym mężem .
150 g szynki wieprzowej - kulki
600 g łopatki wieprzowej
250 g resztek z oczyszczenia mięs
17 g peklosoli
3 g pieprzu czarnego grubo mielonego
2 g gałki muszkatołowej
0,6 g kolendry
8 g świeżego czosnku
2,5 g gorczycy
0,4 g mielonego ziela anielskiego
100 ml zimnej wody
Mięso dzielimy na trzy klasy i każde mielimy na innym sicie .:
I klasa - dokładnie oczyszczona szynka kulka , mielimy na sitku fi16
II klasa - dokładnie oczyszczona łopatka wieprzowa , mielimy na
sitku fi10
III klasa pozostałości z oczyszczenia mięsa , mielimy na sitku fi2,7
Po zmieleniu mięsa całość przekładamy do jednej wspólnej misy , dodajemy przyprawy , dokładnie mieszamy , dolewamy stopniowo zimną wodę . Wyrabiamy do momentu wytworzeniu się kleju
w mięsie . Następnie nadziewamy w jelito wieprzowe , kaliber 28-30 mm . Odstawiamy na około 12 godzin do osadzenia i przepeklowania mięsa . Po upływie tego czasu osuszamy kiełbasę .
Gotową kiełbasę wędzimy drzewem olchowym w zimnym dymie w temperaturze 50 °C przez około 3 do 4 godzin (do ładnego brązowego koloru) .
po uwędzeniu kiełbasę parzymy w temperaturze 70-75 °C przez 30 minut .
Po parzeniu kiełbasę odwieszamy do całkowitego wystygnięcia .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz