23 lipca 2021

Papryka konserwowa

Powiem szczerze nie przepadałam za konserwową papryka ale zmieniło się to kiedy poznałam smak papryki z tego przepisu . Oczywiście przepis z rodzinnego przepiśnika z lekkimi wzmiankami . 


Około 2 kg papryki czerwonej 

  ZALEWA 
6-7 szklanek zimnej wody 
1 szklanka octu 
7-8 łyżek cukru 
2 łyżki soli 
1 cebula
1 mała łyżka gorczycy
8 kulki ziela angielskiego  
10 kulek pieprzu czarnego 
2 pokruszone liście laurowe 
 
Zalewa wystarczy na około 6 słoików o pojemności 0,5 litra (jak na zdjęciu) 

Wszystko składniki na zalewę przekładamy do jednego gara , zagotować i lekko przestudzić .
Papryki pokroić w mniejsze kawałki lub słupki jak kto woli . usuwając przy tym ziarenka . Następnie paprykę myjemy . 
 
 
Obrana i pokrojoną paprykę układamy dość ciasno w słoiku , zalewamy letnią zalewą , mocno zakręcamy . Gotowe słoiki przekładamy do garnka wyłożonego ręcznikiem i pasteryzujemy od zagotowania wody na średnim ogniu 5 minut . Słoiki pozostawiamy w garnku do wystudzenia .
 
 
Gotową paprykę układamy w spiżarce i czekamy około 2 tygodnie . Po tym czasie można się rozkoszować smakiem przepysznej papryki konserwowej . 


19 lipca 2021

Fasolka szparagowa z bułka tartą

 
1/2 kg fasolki szparagowej 
3 łyżki bułki tartej 
1 duża łyżka masła 
sól 
pieprz 
cukier 
 
Fasolkę obieramy z ogonków i kroimy w mniejsze kawałki (ja zazwyczaj na pół) . 
Obraną i pokrojoną fasolkę przekładamy do garnka zalewamy zimną wodą tak żeby była przykryta , dodajemy odrobinę soli i około łyżeczki cukru i gotujemy do miękkości około 30 minut . 

 
Gotową fasolę odcedzamy i jeszcze do ciepłej fasolki dodajemy masło i bułkę tartą , doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Dokładnie mieszamy i smażymy około 8 minut na średnim ogniu do spieczenia się bułki tartej . 


15 lipca 2021

Krokodylki - ogórki na ostro

Krokodylki nazwa pochodzi od mojego męża a dla czego nie pytajcie bo sam nie wie... 

  
2 kg ogórków gruntowych 
4 łyżki soli (około 70 g) 
 


Ogórki pokroić na mniejsze części , małe na pół i na cztery części a większe na pół i na sześć lub jak wolimy możemy pokroić w około 1,5 cm do 2 cm grubości plastry . Zasypujemy sola , mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin by ogórki puściły soki . 
 
Po 6 godzinach odlewamy sok który powstał i dokładany ;
 
2 łyżki chilli ( ostrej papryki ) 
1 główkę obranego czosnku pokrojonego w plastry
 
 
I zalewamy zalewą którą musimy zagotować wystudzić i zalać ogórki na 12 godzin . 
 
  ZALEWA 
1 1/2 szklanki octu 
8 łyżek oleju 
2 szklanki cukru 
 
ogórki świeżo zalane 
ogórki po 12 godzinach
od zalania 
 
Po upływie 12 godzin ogórki przekładamy do słoików , zalewamy zalewą która powstała z ogórków i pasteryzujemy 30 minut od zagotowania się wody . 
Pozostawiamy w garnku do wystudzenia .


Ogórki najlepiej smakują około 2 tygodnie po zrobieniu .