16 grudnia 2021

Surówka mojego dzieciństwa z kapusty pekińskiej

Surówka z pekińskiej kapusty moja ulubiona która mogę jeść cały czas i nie będę mieć jej dość . Na pewno wam zasmakuje . Polecam . 


Około 800 g kapusty pekińskiej
2 marchewki
biała część pory
1 słodkie jabłko
3 łyżki majonezu 
sól i pieprz 
  
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki , marchewkę i jabłko obieramy 
i ścieramy na dużych oczkach a por kroimy na drobniutką kostkę 
i wszystko przekładamy do jednej miski dodajemy przyprawy oraz majonez .
Gotowa sałatkę pozostawiamy do przegryzienia . 
 



15 grudnia 2021

Roladki z piersi indyka ze szpinakiem

 
1 pierś z indyka (około 1, 3 kg ) 
450 g szpinaku z całymi liśćmi 
2 mniejsze marchewki 
120 g serka President 
3 plastry sera żółtego 
3 ząbki czosnku
5 łyżek śmietany do sosów 12%
przyprawy - do drobiu (knorr) , gałka muszkatołowa ,Vegeta , pieprz czarny 
 
Pierś z indyka myjemy , dzielimy na plastry (tak jak kroimy mięso na rolady) , lekko rozbijamy  i posypujemy przyprawa do drobiu . 
Szpinak wrzucamy na patelnie , smażymy do odparowania wody 
w między czasie dorzucamy do niego przeciśnięty przez praskę 
czosnek . Na sam koniec doprawiamy do smaku , pieprz czarny , Vegeta i gałka
muszkatołową .Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy na chwilę do przegryzienia się smaków . Następnie na każdy kotlet nakładamy porcje szpinaku i smarujemy po całości . 
 
 
Na mięso wysmarowanie szpinakiem układamy kawałek plastra sera .
Po kawałku marchewki surowej i po jednym grubszym lub dwa średnie plastry sera President . 
 
 
Całość dokładnie i ciasno zwijamy w rulonik (jak roladę) .
 
 
Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki polewamy delikatnie oliwa lub olejem i pieczemy 90 minut w 180° C do ładnego zrumienienia . 
 
 
Gotowe roladki podajemy z kluskami śląskimi lub ziemniakami 
i ulubiona surówka . 

12 grudnia 2021

Ciasto szczęścia

Ciasto które ja nazywam osobiście ciasto "głodomorek" przez to ze trzeba je karmić i dbać o nie by wyszło . Prawdziwa nazwa ciasta to „ Herman ”  
 

  ZACZYN
1/3 szklanki mąki pszennej 
1/3 mleka 3,2%
1/3 szklanki cukru 
szczypta suszonych drożdży 

W misce wymieszać wszystkie składniki , przykryć i odstawić na noc w cieple miejsce . Mieszać raz  dziennie , proces fermentacji będzie trwać 3 dni (więc ciasto najlepiej zacząć w czwartek wieczorem) 
Po trzech dnia postępować według poniżej umieszczonego przepisu . 


PONIEDZIAŁEK : zakwas przełożyć do miski , dodać 250 g cukru ,
 NIE MIESZAĆ!  przykryć ściereczką 
WTOREK : wlać 250 ml mleka , NIE MIESZAĆ! 
ŚRODA : dodać 250 g mąki , NIE MIESZAĆ! 
CZWARTEK : zamieszać rano , w południe i wieczorem 
PIĄTEK : dodać 250 g cukru , NIE MIESZAĆ! 
SOBOTA : zamieszać drewnianą łyżką , podzielić na 4 części 
(3 z nich rozdać , jedna dla siebie) 
NIEDZIELA : pieczemy swoje ciasto i do 4 części dodajemy ;
  250 ml oleju 
  250 g mąki pszennej 
  3 całe jajka 
  1/2 paczki proszku do pieczenia 
  1/4 łyżeczki soli 
  1 cukier waniliowy 
  starta czekolada 
  owoce (można pominąć) 
 
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy na jednolita masę , wylewamy do tortownicy (na górę można ułożyć owoce) . Piec w temperaturze 180 °C przez około 45 minut . 
 
 
przed upieczeniem 
po upieczeniu