Ciasto które ja nazywam osobiście ciasto "głodomorek" przez to ze trzeba je karmić i dbać o nie by wyszło . Prawdziwa nazwa ciasta to „ Herman ”
ZACZYN
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 mleka 3,2%
1/3 szklanki cukru
szczypta suszonych drożdży
W misce wymieszać wszystkie składniki , przykryć i odstawić na noc w cieple miejsce . Mieszać raz dziennie , proces fermentacji będzie trwać 3 dni (więc ciasto najlepiej zacząć w czwartek wieczorem)
Po trzech dnia postępować według poniżej umieszczonego przepisu .
PONIEDZIAŁEK : zakwas przełożyć do miski , dodać 250 g cukru ,
NIE MIESZAĆ! przykryć ściereczką
WTOREK : wlać 250 ml mleka , NIE MIESZAĆ!
ŚRODA : dodać 250 g mąki , NIE MIESZAĆ!
CZWARTEK : zamieszać rano , w południe i wieczorem
PIĄTEK : dodać 250 g cukru , NIE MIESZAĆ!
SOBOTA : zamieszać drewnianą łyżką , podzielić na 4 części
(3 z nich rozdać , jedna dla siebie)
NIEDZIELA : pieczemy swoje ciasto i do 4 części dodajemy ;
250 ml oleju
250 g mąki pszennej
3 całe jajka
1/2 paczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 cukier waniliowy
starta czekolada
owoce (można pominąć)
Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy na jednolita masę , wylewamy do tortownicy (na górę można ułożyć owoce) . Piec w temperaturze 180 °C przez około 45 minut .
|
przed upieczeniem |
|
po upieczeniu |