09 sierpnia 2025

Fasolka szparagowa z boczkiem w cieście francuskim

1 opakowanie ciasta francuskiego (około 375 g) 
100 g surowego boczku 
32 strączki fasolki szparagowej 
5 plastrów sera żółtego 
2 żółtka 
1/2 łyżeczki soli 
duża szczypta cukru 
sezam 

Fasolkę szparagowa obieramy z końcówek , myjemy i gotujemy do chrupkości we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem cukru . Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą . Pozostawiamy do wystygnięcia . 
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 8 części .
Na każdy kawałek ciasta w środkowej części układamy pół plastra sera oraz surowego boczku na całość układamy 5 strączki fasolki następnie 1/4 plastra surowego boczku oraz 1/8 plastra sera (plaster sera dzielimy na 8 części) . Ciasto delikatnie nacinamy następnie delikatnie sklejamy boki na górnej części.


Tak przygotowane zawiasy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Smarujemy rozbełtanym żółtkiem jaj na koniec posypujemy sezamem . 


Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 °C na ładny złoty kolor (na środkowej wysokości piekarnika) . 

Gotowe zawijasy z ciasta podajemy z ulubionym sosem u mnie zagościł sos czosnkowy .
Przepis na mój popisowy sos czosnkowy znajdziecie na blogu , link do przepisu poniżej.: 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz