PULPETY
700 g mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 duża łyżka bułki tartej
przyprawy- sól, pieprz, ostra papryka, oregano
olej do smażenia
1 puszka fasoli białej
100 g pieczarek
1 duża marchew
2 papryki czerwonej
1 l passaty pomidorowej
1 łyżkę posiekanej natki pietruszki
przyprawy- ostra papryka, pieprz
Mięso na klopsiki przekładamy do miski , dodajemy jajko oraz bułkę tartą , wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa mielonego wieprzowego formujemy około 20 gramowe pulpety. Uformowane pulpety smażymy na ładny brązowy kolor na dobrze rozgrzanym oleju .
Do gotowych pulpecików dodajemy pokrojone w grube plastry pieczarki , pokrojona w średniej wielkości paseczki marchewkę oraz papryka pokrojoną w średnią kostkę, fasolę chwilę podsmażamy . Do całości wlewamy passatę, zagotować , dodajemy natkę pietruszki , doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz