BULION
1.5 litry wody
1 udko z kurczaka
6 skrzydełek drobiowych
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 małego selera
3 gałązki selera
mały pęczek pietruszki
zielona część pory
4 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu czarnego
2 liście laurowe
3 łyżki domowej Vegety
DODATKOWO
100 g ugotowane fasoli Jaś
100 g ugotowanej fasoli szparagowej
4 średnie ziemniaki
duży pęczek koperku
1 duża łyżka śmietany 18%
przyprawy- pieprz , sól , maggi
Do garnka wkładamy mięso , zagotujemy , dokładamy warzywa , Vegeta oraz ziarna ziela angielskiego , pieprz czarny oraz liście laurowe , zagotujemy . Po zagotowaniu gotujemy około 2 godzin . Gotowy bulion przecedzamy a marchewkę odkładamy na bok . Dokładamy do niego pokrojone w średnią kostkę ziemniaki gotujemy około 10 minut . Następnie dokładamy fasolkę oraz wcześniej odłożoną marchewkę pokrojoną w pół plasterki . Zagotowujemy .
W osobnym naczyniu w 100 ml ciepłego bulionu chartujemy śmietanę . Gdy mamy zagotowany bulion z warzywami wlewamy śmietankę , dokładamy posiekany koper , doprawiamy do smaku i zagotowujemy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz