05 grudnia 2025

Buraczki z majonezem

Dziś przepis na nietypowe buraczki . 
Buraczki po ukraińsku w mojej wersji z dużą ilością czosnku
 oraz z odrobiną pikanterii. 
U mnie obowiązkowo goszczą na wigilijnym stole . 


1/2 kg ugotowanych buraków 
3 średnie ząbki 
1 łyżka majonezu 
sól i pieprz 

Zimne buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobne słupki . Do całości dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (można dać mniej , tyle ile lubimy) , majonez . 
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (duża ilość pieprzu) . 
Całość pozostawiamy na około 30 minut do przegryzienia . 

Gotowe buraczki pasują idealnie to mięs pieczonych , duszonych 
ale też idealnie pasują do ziemniaków z jajkiem sadzonym . 

29 listopada 2025

Rosół z pieczonego mięsa i warzyw


2 udka z kurczaka 
3 skrzydełka z kurczaka 
3 średniej wielkości marchewki 
1 duża pietruszka 
1 mały seler 
1/2 małej papryki czerwonej 
zielona część pory 
6 gałązek zielonej pietruszki 
3 gałązki zielonego selera 
około 1,5 litra zimnej wody 
6 ziaren pieprzu czarnego 
4 ziarna ziela angielskie 
1 duży liść laurowy 
3 kawałki suszonych grzybów leśnych 
2 łyżki Vegety 
zimna woda 
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi 

Mięso wraz z warzywami układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 °C do ładnego ze zlecenia mięsa .
Następnie całość przekładamy do garnka dokładamy por , zieloną część selera oraz pietruszki , ziarna ziela angielskiego , ziarna pieprzu czarnego , liść laurowy , suszone grzyby i  przyprawy . Zalewamy zimną wodą i gotujemy około 2 godzin . 


Po upływie tego czasu gdy rosły mamy gotowy ,  przecedzamy przez sito . 
Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewka z rosołu oraz siekaną zieloną natkę pietruszki .  Doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz maggi . 

Podajemy z ulubionym makaronem .

19 listopada 2025

Polędwica w sosie cebulowym


500 g polędwicy wieprzowej 
sól i pieprz 
olej 

3 duże cebule 
300 ml bulionu 
100 ml zimnej wody 
1 łyżka mąki pszennej 
2 łyżki śmietanki 12%
2 łyżki posiekanego koperku 
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi 

Polędwicę kroimy w plasterki , solimy i pieprzymy . Smażymy na niewielkiej ilości oleju na ładny kolor . Wymujemy na talerz , odkładamy na bok . 
Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor cebulę , zalewamy bulionem i gotujemy około 7 minut .


Po upływie tego czasu cebulę blendujemy na gładki krem . Następnie całość wlewamy do garnka , zaklepujemy zawiesiną 
mąki z wodą i śmietany , zagotujemy . 


Do całości dodajemy podsmażoną polędwicę i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa około 10 a 15 minut . 
Dodajemy posiekany koperek , doprawiamy do smaku . 


Gotowe polędwiczki idealnie komponują się z buraczkami po ukraińsku .