500 g pieczarek
1 średnia cebula
2 łyżki masła
500 ml bulionu/rosołu czystego
200 ml wody
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietanki 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
duża szczypta gałki muszkatołowej
1 mała łyżeczka pieprzu białego
kilka kropel maggi
4 ziarna pieprzu czarnego
1 liść laurowy
Pieczarki kroimy w grubsze pół plastry , odkładamy na bok . Cebulę obrać i pokroić w średnia kostkę . Masło roztopić w garnku , dorzucić cebulkę i smażyć do ze złocenia . Gdy mamy gotową dorzucamy do całości pokrojone pieczarki , dokładnie mieszamy i pozostawiamy do odparowania z nich wody .
Gdy z pieczarek odparowała woda , wlewamy bulion / czysty rosół , dokładamy pieprz czarny w ziarnkach i liść laurowy . Gotujemy na małym ogniu około 15 minut , by pieczarki lekko zmiękły .
W między czasie robimy zawiesinę z wody i mąki (do 200 ml wsypujemy 2 łyżki mąki , dokładnie mieszamy) . Do miękkich pieczarek wlewamy zawiesinę oraz śmietankę , zagotowujemy , doprawiamy , solą , pieprzem , maggi oraz gałka muszkatołową . Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki .
Gotowy sos jest idealny do mięs , kasz czy ziemniaków .