300
g makaronu penne
600
g filetu z piersi kurczaka
1-2 łyżki oleju do smażenia
120
ml bulionu warzywnego lub drobiowego
300
g pomidorów suszonych w oleju (ilość po odsączeniu)
100 g szpinaku świeżego
1
łyżeczka masła
3
kulki sera mozzarella
4
ząbki czosnku
120
ml śmietanki 12 % (słodka śmietanka do kawy)
350
ml mleka 3,2 %
PRZYPRAWY
1/4 łyżeczki chilli
1/4 łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki soli
Ugotować
makaron zgodnie z instrukcją opakowania i
odłożyć na
bok .
Filet
pokroić w średnią kostkę i dokładnie wymieszaj z przyprawami .
Wrzucić na rozgrzaną patelnie z tłuszczem i smażyć , aż
kurczak będzie gotowy .
Pomidory
wyrzucić na sitko , odsączyć z oleju i pokrój w mniejsze kawałki
jeśli chcemy (nie musimy tego robić) . Dodać je do kurczaka wraz z przeciśniętym rzez praskę czosnkiem i smażyć 2 minuty ,
aż
będą pachnące .
Dodać
śmietankę , mleko , bulion i mozzarellę .
Gotować
i mieszać co chwilę , aż sos będzie kremowy i ser się dobrze
rozpuści . Po 2-3 minutach sos powinien gęstnieć . Dodać
ugotowany makaron , z grubsza porwany rękoma szpinak i położyć na
wierzch 1 łyżeczkę masła .
Wymieszać i gotować , aż szpinak zmięknie około 4-5 minut.
Możliwe , że będziemy
potrzebować odrobinę wody
, mleka (bo sos się zbyt mocno zagęści) lub sera (bo sos się
rozwodnił) .
Podawać
od razu . Jeśli musimy odgrzać , robimy to na patelni i dodać
trochę mleka , podgrzewać na średnim ogniu często
mieszając .