08 kwietnia 2021

Babka majonezowa

 
4 jajka 
200 g cukru 
2 czubate łyżki majonezu 
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki mąki tortowej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka aromatu 
 
Rozdzielić białka od żółtek .
W osobnej misce na największych obrotach ubijamy białka na sztywną pianę , stopniowo dodając cukier . Ubijać 2 - 3 minuty .
Kiedy białka są już ubite dodajemy  4 żółtka  i majonez i miksujemy około 7-8 minut (ten czas na miksowanie trzeba koniecznie poświecić , babka tego  potrzebuje !!!) . Po tym czasie dodajemy oby dwie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat . Mieszamy delikatnie na najmniejszych obrotach .
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypujemy mąką . Pieczemy w nagrzanym do 180° C piekarniku przez około 40-50 minut . 
Po wystudzeniu babki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem .
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz