09 stycznia 2024

Surówka z czerwonej kapusty


1 mała czerwona kapusta(około 700g) 
2 słodkie jabłka
2 średnie marchewki
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki majonezu 
1 mała łyżeczka pieprzu 

Kapustę drobno szatkujemy , marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach , wszystko przekładamy do jednej misce , posypujemy solą , skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy . Pozostawiamy na około 30 do 40 minut (tak by kapusta zmiękła) . 


Po upływie tego czasu ponownie mieszamy , dokładamy majonez , pieprz (może delikatnie posolić) dokładnie mieszamy do wymieszania się składników . 

06 stycznia 2024

Szakszuka


390 g pomidorów pokrojonych z puszki 
1 duży pomidor malinowy 
1 duża cebula 
1 duża łyżka masła 
1 mała szczypta cukru
4 jajka
przyprawy- pieprz czarny mielony , papryka słodka , papryka ostra , kolendra , sól 

DODATKOWO
natka pietruszki
grubo mielonym pieprzem 

Na patelni roztapiamy masło dorzucamy cebulę pokrojoną w średnią kostkę . Smażymy na złoty kolor . Gdy cebulę mamy gotową wlewamy  pomidory , dokładnie mieszamy i pozostawiamy do lekkiego odparowania z nich wody , doprawiamy obficie 
pieprzem , solą , odrobiną kolendry , szczypta cukru . Pod koniec podrzucamy obranego i pokrojonego w śrubę kostki pomidora . Całość dokładnie mieszamy , następnie w pomidorach robimy łyżka dołki i wlewamy do nich jajka tak by się nam nie rozlały (ja osobiście preferuję gałkownice do lodów , wbijam jajko do łyżki, delikatnie obraca w stronę pomidorów i szybko wylewam do dołku) .) . Tak przygotowane jajka z pomidorami przykrywam pokrywką i smażę około 4 minut następnie na 4 minuty odkrywam .
Gotową szakszuke posypuję grubo mielonym pieprzem i potargana natką pietruszki . 

Podaje z ciepłymi grzankami z chleba towarowego . 

04 stycznia 2024

Falafele

Falafele czyli potrawa z bliskiego wschodu , 
 to smażone kuleczki czy kotleciki 
przygotowana z ciecierzycy 
z dodatkiem aromatycznych przypraw .  


400 g ciecierzycy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli 
1 małą łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki sezamu jasnego 
3-4 łyżki mąki pszennej 
1 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego natki kolendry
1/3 małej łyżeczki cynamonu mielonego  
1/3 małej łyżeczki kolendry mielonej 
1/3 małej łyżeczki kardamonu 
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Olej do smażenia 

Ciecierzyce wsypujemy do miski , zalewamy zimna woda (kilka centymetrów nad nią) i pozostawiamy na około 12 godzin 
w temperaturze pokojowej (ciecierzyca musi zacząć pękać) . 
Po upływie tego czasu , do naczynia blendera przekładamy odcedzona ciecierzycę , pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek oraz sól . Wszystkiego dokładnie miksujemy aż ciecierzyca zacznie się lepić . Pod koniec dodajemy mąkę pszenną , sodę oczyszczoną , sezam , posiekaną natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy .
Dokładnie mieszamy .


Na patelni dobrze rozgrzewamy olej . W między czasie z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego . 


Następnie kuleczki smażymy z każdej strony na złoty kolor (około 3 do 5 minut) . Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .

Gotowe Falafele podajemy z ulubionym sosem w moim przypadku jest to sos czosnkowy . 
Falafele są też dobrym dodatkiem do wegetariańskich sałatek , kebabów .