04 lutego 2025

Kluski po chłopsku


200 g ugotowanych wcześniej klusek
100 g kiełbasy (Podwawelska)
50 g boczku wędzonego 
1 średnia cebula 
 1 łyżeczka smalcu wieprzowego 
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku 

Boczek kroimy w paski , smażymy na patelni do  wytopienia tłuszczu , dokładamy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i smalec . Całość smażymy do podsmażenia kiełbasy następnie dokładamy pokrojoną w pół piórka cebule i smażymy do ze złocenia cebuli . Gdy całość mamy ładnie usmażone dajemy kluski pokrojone w grubą kostkę 
lub ćwiartki . 
 

Smażymy na średnim ogniu  około 10 minut do ładnego podsmażenia klusek . 
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem . 

 

01 lutego 2025

Surówka z konserwowego ogórka


10 ogórków konserwowych 
1 duża marchewka 
1 czerwona cebula 
2 łyżki oleju 
1 łyżeczka posiekanego koperku 
pieprz czarny mielony 

Ogórka kroimy w cienkie plasterki , cebulę kroimy w drobną kostkę a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach , całość przekładamy do jednej miski . 
Do całości dokładamy koper , olej i doprawiamy do smaku pieprzem . 

29 stycznia 2025

Domowa Vegeta


250 g mieszanki suszonych warzyw (firma Sandra)
2 łyżki suszonej pietruszki 
2 łyżki suszonego lubczyku 
5 suszonych grzybów 
2 łyżeczki pieprzu czarnego 
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 
1/2 łyżeczki kurkumy 
1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
3 łyżki soli

Suszone warzywa wsypujemy do kielicha blendera i blendujemy na drobno . Do całości dodajemy resztę składników , całość dokładnie mieszamy . 
Gotową Vegetę przesypujemy do szczelnego słoiczka . 

Domowa Vegeta jest idealna do każdego dania , zupy , wędlin .