12 lipca 2021

Zakręcone drożdżówki z serem

 
  CIASTO DROŻDŻOWE 
2 szklanki mąki pszennej 
35 g masła 
25 g świeżych drożdży 
2 żółtka 
125 ml ciepłego mleka 
3 łyżki cukru 
1 łyżka jogurtu naturalnego 
1/4 łyżeczki soli
 
  NADZIENIE SEROWE 
800 g sera twarogowego
2 żółtka 
5-6 łyżek cukru 
cukier waniliowy (32 g)
 
Drożdże pokruszyć w misce , dodać do nich po łyżce cukru i jogurtu naturalnego oraz 2 łyżki ciepłego mleka a na koniec łyżeczka maki pszennej. Zarobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia . 
Masło rozpuszczam z mlekiem (ja wrzucam masło do mleka 
i mieszam do rozpuszczenia) .
Żółtka dokładnie mieszam z cukrem . 
Przesiać do miski mąkę , dodać sól , utarte żółtka ,  zaczyn drożdżowy i mieszamy do połączenia się składników na koniec dodajemy mleko z masłem . Mieszamy na jednolite i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć ściereczką lub przełożyć do miski do wyrastania ciasta drożdżowego (polecam) i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
 
  
Twaróg rozgnieść widelcem dodać cukier i cukier waniliowy oraz żółtka , mieszamy na jednolitą masę . 
Wyrośnięte ciasto lekko wyrabiamy i przekładamy na blat oprószamy 
mąka , dzielimy na dwie części . Z każdej części rozwałkujemy prostokąta o grubości około 3 do 4 milimetrów. Na każdy prostokąt wyłożyć porcje masy serowej która rozprowadzamy po całości .  
 

Ciasto zawijamy na 3 (a'la ślimak) tak przygotowane ciasto dzielimy na paseczki . 

 
I przekręcamy w pół . 
 
 
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy bułki tak by się nie stykały podczas pieczenia .
Piec w temperaturze 180 °C przez około 30 minut . 

 
Gotowe i wystudzone bułeczki można polukrować .

10 lipca 2021

Krokiety z pieczarkami i serem


 
500 g pieczarek
250 gram sera edamskiego 
przyprawy - sól , pieprz , Vegeta  
oliwa z oliwek , lub masło 
 
jajka - do panierowania 
bułka tarta - do panierowania 
olej - do smażenia krokietów 
 
Pieczarki kroimy z pół talarki , podsmażamy do momentu odparowania z nich wody , doprawiamy solą , pieprzem i szczyptą Vegety . 
Studzimy pieczarki . Ser kroimy w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Dokładamy do pieczarek i dokładnie mieszamy .  
 

Naleśniki na słono smażymy z przepisu podstawowego (https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/06/nalesniki-na-sono.html) , potrzebujemy około 8 sztuk o średnicy 20 cm .
 
Na każdy naleśnik nakładamy odrobinę farszu , boki naleśnika składamy do zewnątrz i zwijamy w rulonik . 
  
 
Gotowe krokiety pozostawiamy chwilę do ostygnięcia . Po ostygnięciu panierujemy pojedynczą panierka (jajko-bułka tarta) i smażymy na złoty kolor z obu stron . 


03 lipca 2021

Krokiety ze szpinakiem i fetą

 
450 gram szpinaku (mrożony) 
270 g fety (18 % tłuszczu) 
2 łyżki śmietany 18 %
oliwa z oliwek lub masło 
3 ząbki czosnku 
przyprawy - sól , pieprz , Vegeta
 
olej - do smażenia krokietów 
 
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek lub roztapiamy masło , wrzucamy szpinak , smażymy chwilę i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę
(można dodać więcej lub mniej czosnku jak kto lubi) oraz szczyptę Vegety . Cały czas mieszamy żeby się nie przypaliło i odparowała woda ze szpinaku . Zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę , pokruszoną fetę , doprawiamy do smaku solą , pieprzem . 
Studzimy ! .
 
Naleśniki na słono smażymy z przepisu podstawowego  https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/06/nalesniki-na-sono.html) , potrzebujemy około 10 sztuk o średnicy 20 cm .
 
 
Na każdy naleśnik nakładamy około łyżki farszu szpinakowego , lekko rozsmarowujemy ( możemy rozsmarować po całości ) , złożyć boki naleśnika do środka i zwijamy naleśnik w rulon . 
Postępujemy tak z resztą farszu i naleśników . 
 
 
 
Gotowe krokiety pozostawiamy chwilę do ostygnięcia . Po chwili panierujemy pojedynczą panierka (jajko-bułka tarta) i smażymy na złoty kolor z obu stron .