450 g szpinaku mrożonego (rozdrobniony lub brykiet)
650 obranych ziemniaków
3 ząbki czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze
2 łyżki masła
przyprawy-sól , pieprz , maggi , Vegeta ,
pieprz Cayenne , gałka muszkatołowa
Szpinak smażymy do odparowania wody , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę gałki muszkatołowej , Vegety , pieprzu . Gotowy szpinak przekładamy do miski w której będziemy robić farsz .
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę , smażymy na maśle na złoty kolor . Gotową cebulę przekładamy do szpinaku .Ziemniaki obrać , umyć i ugotować do miękkości , odcedzamy
i przekładamy do szpinaku z cebulą . Tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków na gładką i jednolitą masę . Doprawiamy do smaku przyprawami . (można pominą pieprz Cayenne gdy nie lubimy ostrości) .
Gotowy farsz chwilę pozostawiamy do przestygnięcia . Po tym czasie lepimy pierogi .
Ciasto na pierogi znajdziemy na głównej stronie w zakładce
" PIEROGI " link poniżej .:
https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/09/ciasto-na-pierogi.html
Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie boki .
Gotowe pierogi gotujemy we wrzącej , rozbujanej wodzie z odrobiną oleju , po wypłynięciu około 5 minut .