PORCJA NA 3 ROLADY
3 kotlety z szynki wieprzowej na rolady
(grubość około 2 cm)
FARSZ
200 g mięsa z szynki wieprzowej
100 g boczku wędzonego
2 ogórki kiszone
1 mała cebula biała
mała łyżka musztardy ostrej sarepskiej
przyprawy - pieprz , Vegeta , maggi , sól
50 g margaryny(Palmy)
Mięso mielimy na grubych oczka , jednocześnie mielimy boczek , cebulę i ogórka . Wszystko przekładamy do jednej miski i mieszamy
do połączenia się składników , dodajemy musztardę i doprawiamy
do smaku przyprawami .
Gdy farsz mamy gotowy to czas na zwijanie naszych rolad .
Kotlety rozbijamy tak żeby nie zrobić dziur , na każdego kotleta nakładamy farsz (u mnie to moja jedna garść) .
Gdy już mamy farsz na kotlecie to boki lekko zwijamy do środka
a następnie ładnie w rulonik . Gotowe rolady związujemy nicią do rolad lub zwykła ale mocna nicią tak żeby rolada nie rozpadła podczas duszenia .
Gotowe już zwinięte rolady przekładamy do garnka na którym na dnie jest około 4 łyżki margaryny palmy i delikatnie posypujemy z każdej strony przyprawą do mięs (Knorr) . Obsmażamy na złoty kolor , podlewamy odrobiną zimnej wody i dusimy około 40 minut
(do miękkości) na lekkim ogniu .
Z pozyskanego tłuszczu (bazą do sosu) możemy zrobić sos potrzebna do tego za klepka do sosów ;
2 łyżki mąki pszennej
łyżka śmietany 18 %
około 30 ml zimnej wody
Wszystko roztrzepujemy .
Wlewamy do garnka najpierw trochę zimnej wody (tyle ile potrzebujemy
sosu) zagotowujemy a następnie za klepkę , doprawiamy
do smaku przyprawami i czekamy do zagotowania .
Sos jest gotowy do podania .