21 lutego 2023

Ciasto mandarynkowe


1 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 
większa szczypta soli 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka 
1 łyżka syropu z mandarynek 
2 jajka
1/2 szklanki oleju 
1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego 
150 g mandarynek z syropu 

LUKIER 
około 8 łyżek cukru pudru 
około 2 łyżki przegotowanej , ostudzonej wody
posypka do ciast ( można pominąć )

W jednej misce mieszamy produkty sypkie które przesiewamy przez 
sito ( mąką , sól , proszek do pieczenia ) . 
W drugiej misce wymieszać do połączenia się składników produkty mokre plus cukier 
( jajko , olej , syrop z mandarynek , mleko i aromat pomarańczowy ) . 


Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub rózgi kuchennej do połączenia się składników . 

 

Do odsączonych z syropu mandarynek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy ( tak by mandarynki były oprószone w mące ) . 

 

Gotowe ciasto przelewany do wyścielonej papierem do pieczenia formy . Na dno nalewamy odrobine ciasta później układamy kilka mandarynek  następnie nalewamy resztę ciasta i układamy resztę mandarynek które delikatnie dociskamy w ciasto . 
Gotowe ciasto pieczemy w 170 °C przez około 50 do 60 minut 
( do tak zwanego suchego patyczka ) . 
Po upieczeniu wyjmujemy od razu z piekarnika i pozostawiany do wystygnięcia .

ciasto przed i po upieczeniu 

Wystudzone ciasto wycinamy z formy i polewamy lukrem . 
Wodę wlewamy do miski i dosypujemy cukier puder i ucieramy do momentu uzyskania konsystencji "gęstej śmietany " następnie polewamy starannie ciasto . 
Ciasto możemy posypać posypka do ciast . 


15 lutego 2023

Zapiekana tortilla z mięsem mielonym i pieczarkami


500 g mięsa mielonego
1 mała cebula 
400 g smażonych pieczarek 
1 mała puszka kukurydzy 
1 puszka pomidorów krojonych 
80 g przecieru pomidorowego 
200 sera mozzarella 
2 łyżki oleju 
6 placków tortilli ( Ø26 cm )
przyprawy - papryka ostra , papryka słodka , zioła prowansalskie , maggi , pieprz , sól 

Ser mozzarella trzemy na tarce o dużych oczkach .
Mięso podsmażamy na oleju dodajemy przyprawy i cebulę . Gdy mięso straci swoją surowość dodajemy pieczarki i kukurydzę a na sam koniec dodajemy pomidory i przecier pomidorowy . Całość dusimy do odparowania wody z  pomidorów na sam koniec możemy ponownie doprawić nasz farsz . 


Na placek tortilla wykładamy odrobinę sera na to nakładamy około 
2 łyżki farszu i zwijamy jak krokieta . Najpierw boki do środka i na 3 
( ostrożnie by tortilla nie pękła ) 


Gotowe , zwinięte tortille wykładamy do wysmarowanej olejem formy posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku 170 °C przez około 20 do 25 minut . ( przez pierwsze 10 minut tortille należy przykryć by nie wyschły i nie popękały ) 


Zapieczone tortille wyciągamy z piekarnika i od razu podajemy . Można posypać natką pietruszki i podawać z ulubionym sosem na przykład z czosnkowy który będzie tu idealnie pasować . 

W razie potrzeby dodaje przepis na fajny i prosty przepis na sos czosnkowy ;
 

11 lutego 2023

Ciasto Zygfryd


BISZKOPT 
5 białek 
3 jajka
100 g cukru 
100 g mąki pszennej 
30 g kakao

KREM 
2 budynie waniliowe (po 40 g) 
300 ml zimnej wody 
2 łyżki cukru 
5 żółtek 
250 g margaryny (Palma z murzynkiem)
2 galaretki brzoskwiniowe
700 ml wrzącej wody 

DODATKOWO 
puszka brzoskwiń
200 g gorzkiej czekolady 
2 łyżki mleka 

Biszkopt: Białka ubijamy na puszystą, lśniącą masę następnie dodajemy powoli całe jajka oraz cukier. Całą masę miksujemy do momentu rozpuszczenie się cukru . Do jajecznej masy dodajemy przesianą i wymieszana z kakao mąkę . Całą masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do połączenia się składników . Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy
( 25x30 ) , wyrównujemy . Pieczemy około 20 - 25 minut w 170 °C . 
Po upieczeniu wyciągamy z formy i studzimy . 
Krem: Odlany syrop z brzoskwiniami ( około 300 ml ) wlewamy do garnka dodajemy cukier i zgotowujemy . W zimnej wodzie rozprowadzamy proszek budyniowy , dodajemy żółtka dokładnie mieszamy . Całość wlewamy do gotującego się soku , gotować jak budyń ( energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki ) odstawić do wystygnięcia . Miękką margarynę ucieramy mikserem dodajemy małymi partiami zimny budyń i mieszamy do połączenia się 
składników . Gotową masę wykładamy na zimny biszkopt . 


Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzi i zostawiamy do lekkiego zastygnięcia ( tak by była łatwo się wylewało ale nie była ciekła ) . Brzoskwinie z syropu kroimy w plastry i układamy na
krem budyniowy , lekko dociskamy by nam nie wypłynęły podczas zalewania galaretką . Gotową i lekko stężałą galaretkę delikatnie wylewamy na poukładane brzoskwinie i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia ( najlepiej na całą noc ) 


Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej . 
Po rozpuszczeniu chwilę pozostawiamy do przestygnięcia następnie przekładamy do rękawa cukierniczego ( można użyć woreczka ) ucinamy końcówkę tak by była malutka dziurka i łatwo wyciekała czekolada którą dekorujemy ciasto . Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady w chłodnym miejscu . 



taka miła niespodzianka mnie spotkała