21 marca 2023

Kalafior ze szpinakiem

Przepisy ktore powstają przypadkowo są niekiedy najlepsze i najtrafniejszą o to jest . Szybki i zdrowy dodatek do każdego dania . 


450 g mrożonego szpinaku 
450 g mrożonego/świeżego kalafiora
3 łyżki oleju smakowego z czosnkiem (Kujawski) 
1 duża łyżka bułki tartej 
przyprawy - sól , pieprz , maggi , gałka muszkatołowa 

Na patelni z olejem rozmrażamy szpinak i podsmażamy do odparowania wody . 


Kalafior gotujemy około 5 minut następnie przelewamy zimna woda . 
Rozdrabniamy na mniejsze różyczki , dodajemy do szpinaku i delikatnie mieszamy ( tak by nie rozgnieść kalafioru ) . 


Gdy całość mamy wymieszane dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy , ponownie mieszamy . Chwilę podsmażamy do zgęstnienia całego dania .


Gotowy kalafior podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie ryba panierowania , kotlet schabowy .

19 marca 2023

Klopsiki rybne w sosie porowym


500 g fileta z ryby (u mnie Miruna) 
1 czerstwa mała bułka
1 jajko  
Olej 3 ziarna (Kujawski) 
1 łyżka śmietany 18%
1 duża biała część pory 
1 łyżka posiekanego koperku 
mała szczypta tymianku 
przyprawy - sól , pieprz , maggi , Vegeta 
bułka tarta 
woda + mleko do namoczenia bułki 

Bułkę na moczymy w wodzie z mlekiem (ilość zależy od naszej bułki która musi być cała zamoczona) pozostawiamy chwilę następnie dość mocno odciskamy .  
Rybę kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na maszynce do mięsa na koniec mielimy odciśniętą bułkę . 
Do całości dodajemy jajko, około jednej dużej łyżki bułki tartej oraz dość solidną szczyptę soli i pieprzu , mała szczyptę tymianku Vegety . Całość dokładnie wyrabiamy i pozostawiamy około 10 minut do przegryzienia . 


Po upływie tego czasu formujemy klopsiki  (u mnie każdy około 20 g) , następnie panieruje my w samej bułce tartej . 


Klopsiki obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na lekko złoty kolor . Po obsmażeniu przekładamy na talerz . 


Na patelnię w której obsmażamy się klopsiki wrzucamy pokrojoną w plastry por i smażymy do momentu jak por puści soki i lekko się zeszkli . Na sam koniec dodajemy śmietanę . Gotujemy całość około 5 do 8 minut . 


Do powstałego sosu ze śmietany i pora wrzucamy nasze pulpeciki , dodajemy koperek oraz  przyprawy do smaku ( pieprz , maggi ) . Całość delikatnie mieszamy , tak by nie uszkodzić naszych 
pulpicików . Dusimy całość 15 minut . 


Gotowe danie jemy z ulubionymi dodatkami typu ziemniaki ja osobiście uwielbiam same pulpeciki z dużą ilością pory . 


09 marca 2023

Nuggetsy z piekarnika


 
1 kg kurczaka
olej smakowy (Kujawski) rozmaryn-oregano-bazylia
przyprawy - Vegeta , papryka słodka, zioła prowansalskie , pieprz czarny 

PANIERKA 
mąka pszenna 
jajka 
pokruszone płatki kukurydziane 
bułka tarta 

Polędwiczki lub cała pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki . 


Oprószamy Vegeta , słodka papryka , pieprz czarny, ziołami prowansalskimi i dodajemy olej smakowy. Pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu . 
Produkty na panierkę przekładamy do trzech misek. Do jednej mąką, do drugiej jajka, do trzeciej płatki kukurydziane i bułka tarta.


Po upływie tego czasu panierujemy . Na początek dokładnie w mące pszennej . 
 

Następnie przekładamy do jajka . 


A na samym końcu w pokruszonych płatkach kukurydzianych z bułką tartą . Dociskamy by płatki nie odpadały od mięsa . 


Gotowe, opanierowane nuggetsy układamy na papierze do pieczenia , skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy około 30 minut (czas zależy od wielkości naszych nuggetsów) w temperaturze 200 °C (góra-dół) . Zaraz po upieczeniu wyciągamy z piekarnika . 


Danie podajemy z ulubionymi dodatkami do fast-food-ów u mnie dziś surówka obiadowa 
Przepis poniżej ;



Złodziej złapany na gorącym uczynku .