MASA SEROWA
1 kg twarogu sernikowego
250 g cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
100 g masła / margaryny
7 jajek ( rozmiar M )
2 łyżki ( 30 g ) skrobi ziemniaczanej
2 łyżki ( 30 g ) mąki pszennej
OPCJONALNE
skórka startą z cytryny / pomarańczy
około 2 garści rodzinek
parę kropel aromatu
DODATKOWO
puszka mandarynek
cukier puder / polewa czekoladowa
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia
a następnie zacisnąć obręcz .
Oddzielić żółtka i białka . W miseczce wymieszać skrobie ziemniaczaną i mąkę pszenna . W misie miksera utrzeć miękkie
masło / margarynę z cukrem i cukrem waniliowym na jasną masę . Dalej miksując na najwyższym dodajemy po jednym żółtku . Zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać stopniowo ser
a następnie wymieszane mąki .
( teraz można dodać startą skórkę , aromat , rodzynki )
Osobno ubić na sztywno białka i wmieszać delikatnie szpatułką do masy serowej .
Masę serową wyłożyć do tortownicy układamy mandarynki
( można je pominąć ) . Wyrównać .
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 minut w temperaturze 170 °C ( grzałka góra-dół ) . Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika .
Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Zimny sernik wstawić na parę godzin do lodówki .
Sernik oprószamy cukrem pudrem lub polewany polewą
czekoladową .
|
Kawałek pysznego serniczka |