02 października 2025

Surówka z sałaty lodowej i warzyw


 1 główka sałaty lodowej 
20 pomidorów mini
1 ogórek zielony szklarniowy 
1 mała cebula czerwona 
2 małe marchewki 
2 łyżki oleju z orzechów włoskich 

Sałatę lodową rwiemy na małe kawałki lub kroimy w grubą kostkę . Pomidory na pół plasterki , ogórka na sześć i na plasterki , marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczka , cebula w grubą kostkę . Wszystko przekładamy do jednej miski , polewamy olejem i dokładnie mieszamy . Surówkę pozostawiamy na 10 minut do przegryzienia . 

29 września 2025

Ćwikła z chrzanem


5 ugotowanych buraków 
2 duże łyżki tartego chrzanu 
sól i pieprz 

Buraki ściernym na drobnych oczkach . Do całości dokładamy starty chrzan , doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Pozostawiamy na chwilę do przegryzienia . 

24 września 2025

Surówka z białej kapusty i pomidorów


1/2 główki białej kapusty 
4 gruntowe ogórki 
3 pomidory 
1 mała szpiczasta papryka 
1 duża marchew 
5 rzodkiewek
kilka kropel cytryny 
duża szczypta cukru 
sól i pieprz 
3 łyżki majonezu 
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy 

Kapustę białą szatkuje my na drobno. Solimy i pozostawiamy na około 20 minut tak by kapusta zmiękła. 
Ogórek gruntowy ścieramy drobno na mandolinie lub cienko kroimy na plastry lub pół plasterki i dokładamy do kapusty (zależy od grubości ogórków) . Paprykę oraz pomidora kroimy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, rzodkiewkę kroimy na cztery części i plasterki całość dokładamy do kapusty. 
Do całości dodajemy kilka kropel cytryny, majonez, musztardę oraz śmietanę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.