17 kwietnia 2021

Sałatka z tortellini i porą

 
2 duże pory 
2 opakowania makaronu tortellini
400 g szynki konserwowej/drobiowej 
1 puszka kukurydzy 
3 czubate łyżki majonezu  
200 g jogurtu naturalnego gęstego 
sól i pieprz
 
Por obrać z wierzchni liści , obrać zieloną część wyrzucić a białą część pokroić w pół centymetrowe plasterki i zalać wrzątkiem 
na 1 godzinę . Odcedzić , przelać zimną wodą , odcedzić .
Tortellini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu , wystudzić . 
Szynkę pokroić w małe kawałki około jednego do pół centymetra .
Wszystkie składniki połączyć ze sobą , doprawić solą i pieprzem 
do smaku . 
  

15 kwietnia 2021

Sałatka z marchewki , jajka i cebuli

 
1 kg marchwi
1 kg cebuli
7 jajek
2-3 łyżki majonezu
sól , pieprz 
 
  ZALEWA DO CEBULI 
4 szklanki wody
3/4 szklanki octu
40 g soli
60 g cukru
liść laurowy
ziele angielskie
 
Zalewę zagotować , wrzucić pokrojoną w pół piórka cebulę i lekko blanszować .
Marchewkę ugotować do lekkiej miękkości i pokroić w plasterki (falbankowaną krajaczką do jarzyn) , jajka ugotować na twardo 
i pokroić w kostkę .
Wszystko przekładamy do miski (cebulę bez zalewy) następnie dodajemy do smaku sól i pieprz oraz trochę majonezu .
 

13 kwietnia 2021

Ciasto Kubuś

 
  SKŁADNIKI NA BISZKOPT
 4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
 
  SKŁADNIKI NA MASĘ KUBUŚ
1 l soku Kubuś lub innego
3 budynie waniliowe, proszek
 
  SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY
500 ml śmietanki kremówki
1 galaretka pomarańczowa
250 ml gorącej wody
 
  DODATKOWO
opakowanie Delicji np. pomarańczowych
2 galaretki pomarańczowe
600 ml gorącej wody
 
Biszkopt.: Mąki przesiewamy do miseczki .
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną pianę . Pod koniec powoli dodajemy cukier i miksujemy , 
aż masa będzie gęsta i lśniąca . Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na niskich obrotach . W kilku porcjach dodajemy przesiane mąki i bardzo delikatnie mieszamy 
dużą łyżką lub szpatułka . Formę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia . Przekładamy ciasto i pieczemy 
w temperaturze 170 °C przez około 15 - 20 minut do suchego patyczka . Zostawiamy do wystudzenia .
Masa budyniowa.: W 250 ml soku wymieszaj przesiany proszek budyniowy .
Resztę soku zagotuj , następnie cały czas mieszając wlej mieszaninę soku z proszkiem . 
Mieszaj , aż do zagotowania . Gorący krem wylej na biszkopt , owiń folią i zostaw do wystudzenia .
Krem śmietankowy.: Galaretkę rozprowadź w szklance wody i zostaw do całkowitego wystudzenia i lekkiego zagęszczenia . Kremówkę ubijamy na sztywna masę , pod koniec cały czas miksując wlewamy powoli galaretkę . Wykładamy na krem z Kubusia .
Na wierzchu układamy delicje czekoladą do góry czekoladą. Na czas przygotowania galaretki wkładamy do lodówki .
Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody . Zostawiamy do całkowitego wystudzenia , wkładamy do lodówki , 
aż zacznie być tężejąca . Pokrywamy wierzch ciasta galaretką 
i wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin .