15 czerwca 2021

Pasta z tuńczyka i jajek

 

150 g tuńczyka w sosie własnym 
2 ogórki konserwowe 
1 średnia cebula czerwonej 
1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej ostrej 
1 łyżka majonezu 
4 jajka ugotowane 
sól i pieprz 
 
Tuńczyk odsączamy i rozdrabniamy widelcem , 
przekładamy do miski .
Jajka gotujemy na twardo . Studzimy i obieramy ze skorupek . 
Jajka , cebule i ogórki kroimy na drobniutką kostkę , przekładamy 
do tuńczyka . Dodajemy majonez , musztardę i doprawiamy 
do smaku . 
 

Przed podaniem najlepiej schłodzić . 


13 czerwca 2021

Buraczki po mojemu

 
4 buraczki  
1 średnia cebula 
cukier 
pieprz 
Vegeta 
kilka kropel octu 
 
Buraczki gotujemy do miękkości . Po ugotowaniu odcedzamy i letnie obieramy , pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Gdy buraczki wystygną ścieramy je tarce o grubych oczkach , cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę i dodajemy do buraczków . Doprawiamy do smaku .
 
Buraczki najlepiej zrobić 2 godziny przed podaniem żeby się 
przegryzły . 

Bułka francuska z masłem czosnkowym


 
1 bułka francuska (około 1/2 kg)
 
  MASŁO CZOSNKOWE 
2 kostki masła (każda po 200 g) 
1/2 pęczek koperku posiekanego 
Vegeta 
4 ząbki czosnku 
 
Bardzo miękkie masło przekładamy do miski dodajemy koperek 
i przeciśnięty przez praskę czosnek , doprawiamy do smaku Vegetą 
(ja daję mała łyżkę) 
 
 
Gdy masło jest gotowe smarujemy każda kromkę bułki francuskiej 
z jednej strony i tak do skończenia bułki . Ja zawsze zostawiam trochę masła i smaruję górę bułki .
 
 

Gotową bułkę owijamy szczelnie w folię aluminiową .
Pieczemy około 30 minut w 200 °C lub do rozpuszczenia się masła 
(można sprawdzić po około 20 minutach)