15 września 2023

Naleśniki na mące żytniej


500 ml mleka 3,2%
100 ml wody mineralnej gazowanej
30 ml oleju 
2 jajka
około 300 g mąki żytniej ( typ 720 )

Mleko , wodę , jajka , olej przekładamy do wysokiego naczynia dodając do całości po trochu mąki . Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę . Ciasto pozostawiamy na około 30 minut , musi być lejące i jednolite ( bez żadnych grudek ) . 
Gdy ciasto odpoczęło , dobrze rozgrzewamy patelnię do naleśników i smażymy na złoty kolor z każdej strony .

10 września 2023

Podwójny schab z karkówką


3 plastry schabu wieprzowego
3 plastry karkówki wieprzowej
przyprawy - sól, pieprz, majeranek, 
przyprawa do mięs (Knorr)

DO PANIEROWANIA 
3 jajka 
bułka tarta

smalec do smażenia 

Plastry schabu i karkówki rozbijamy na początek pojedynczo następnie kładziemy jedno na drugim i kilka razy delikatnie uderzamy by się skleiły .
Gdy mięso mamy rozbite oprószamy przyprawami ( majerankiem tylko od strony karkówki ) . 


Tak przygotowane mięso pozostawiamy na chwilę do przegryzienia . 
Po upływie tego czasu panierujemy w pojedynczą panierkę i smażymy na złoty kolor na roztopionym smalcu . Następnie wkładamy na około 20 minut do nagrzanego piekarnika temperatura 200° C . 

27 sierpnia 2023

Rolada z mięsa mielonego indyczego ze szpinakiem i mozzarellą


700 g mielonego mięsa indyczego
1 jajko 
1 ząbek czosnku 
6 brył szpinaku mrożonego
1 łyżka masła 
1/2 łyżeczki suszonego czosnku 
1 mozzarella
przyprawy - sól , pieprz , majeranek , gałka muszkatołowa

 Na patelnię nakładamy masło dorzucamy szpinak . smażymy do rozmrożenia i odparowania wody ze szpinaku . Doprawiamy przyprawami sól , pieprz i suszony czosnek . Pozostawiamy do wystudzenia . 
 Do mielonego mięsa indyczego dokładamy jajko , czosnek oraz do smaku sól , pieprz biały oraz majeranek . Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę . Następnie rozkładamy na papierze do pieczenia na prostokąt o grubości około 10 cm . 


Na rozłożone mięso wykładamy szpinak oraz poszarpaną 
mozzarellę .  


Gotowe mięso zwijamy w rulon , zawijamy w papier na którym było rozłożone mięso , przekładamy do naczynia żaroodpornego lub długiej brytfanki i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę . Następnie wyciągamy , odkrywany mięso , pieczemy około 30 minut w 150 °C z termoobiegiem w parze wodnej ( na dnie piekarnika musimy mieć naczynie z wodą ) po upływie tego czasu przełączamy na opcję góra-dół i temperaturze 200 °C na kolejne 30 do 40 minut .


Po upieczeniu gotową roladę kroimy w plastry i podajemy z ulubioną surówka .