24 lutego 2024

Warzywne walce


4 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler 
5 jajek 
1 duża łyżka maki ziemniaczanej
2 duże łyżki bułki tartej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
przyprawy - sól , Vegeta , pieprz 

Warzywa gotujemy do lekkiej miękkości w wodzie z odrobiną Vegety (może być rosół, warzywa muszą być w środku jeszcze twarde) . 4 jajka gotujemy na twardo . Warzywa i jajka po ugotowaniu studzimy następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach , wszystko dokładnie mieszamy . Wbijamy jedno surowe jajko , dokładamy bułkę tartą , mąkę ziemniaczaną , doprawiamy do smaku solą , pieprzem i Vegeta , dokładnie mieszamy . 


Z gotowe masy formujemy mini walce , następnie panierujemy w bułce tartej . 


Tak przygotowane mini walce smażymy we frytkownicy w temperaturze 170 °C  lub w głębokim oleju do ze złocenia . 

Gotowe lekko przestudzone podajemy z sosem czosnkowym . 

Przepis na mój sos czosnkowy : 

15 lutego 2024

Marchewkowe kopytka


300 g marchewki 
1 średniej wielkości ziemniaka 
150-170 g mąki pszennej 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
sól 

Ziemniak obieramy i gotujemy do miękkości . 
Marchewka obieramy i gotujemy do miękkości .
Gdy warzywa mamy miękkie blendujemy lub przeciskamy przez praskę . 
Do rozgniecionych warzyw dodajemy obie mąki , dużą szczyptę soli . Wyrabiany na jednolite ciasto (dajemy mąki tyle by ciasto odkleiło się od rąk) . 


Z gotowego ciasta odrywały kawałki , formujemy wałek i kroimy pod skosem na około 3 cm kopytka . 
Gotowe kopytka gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 7 minut . 

13 lutego 2024

Gulasz węgierski


600 g mięsa wieprzowego (łopatka)
1 duża biała cebula 
300 g pieczarek 
1 średnia papryka 
1 średnia marchewka 
2 zwykłe pomidory 
2 kulki ziela angielskiego 
4 kulki pieprzu czarnego 
1 liść laurowy 
1 szklanka wody 
160 g przecieru pomidorowego 
4 łyżki oleju
50 g margaryny (palma)
przyprawy - papryka węgierska , papryka słodka wędzona , papryka słodka , papryka ostra , 
gałka muszkatołowa , majeranek , pieprz ziołowy , pieprz czarny 

Mięso kroimy na średniej wielkości kostkę oprószamy przyprawami polewamy olejem i pozostawiamy na około 4 godziny do zamarynowania (można na całą noc) .
Po upływie tego czasu do mięsa dokładamy margarynę i smażymy 
na fajny złoty kolor . Następnie cebulę kroimy w pół piórka dokładamy to usmażonego mięsa , smażymy około 10 minut . Pieczarki obieramy i kroimy w grubsze pół plasterki , paprykę w grube paski (około 1 cm na 0,5 cm) , marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobne słupki , pomidora w kostkę . Wszystko po kolei dokładamy 
do mięsa , dokładamy kulki pieprzu czarnego , ziela angielskiego oraz liścia laurowego , dokładamy przecier pomidorowy , dolewamy wodę 
i dusimy około 40 minut do miękkości mięsa (możemy dolać więcej wody tak by mięso nie spaliło się podczas duszenia) . 
Od czasu do czasu mieszamy . 


Gotowy gulasz podajemy z ugotowanymi ziemniakami , 
plackami ziemniaczanymi lub z makaronem .